KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322010 |
Nadesłane przez: Dunia 29-01-2014 14:02
Czasem mam ochotę na coś niezdrowego i tuczącego. Tak o tej potrawie mówią wszelkiego rodzaju dietetycy.
A ja twierdzę, że należy jeść wszystko ale w rozsądnych ilościach.
I dzisiaj proponuję Wam duszoną karkówkę w plastrach.
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 łyżka masła
2 łyzki oleju słonecznikowego
1 łyżka "Podlaskiej przyprawy do mięs pieczonych i duszonych"
2 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy "Warzywko" zamiast soli.
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na plastry. Mi wyszło 6 plastrów.
Plastry mięsa wybić tłuczkiem i obtoczyć w mące.
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła podsmażyć karkówkę.
Na brzegu rondla zawiesić koszyczek z przyprawami.
Mięso zalać wrzącą wodą tak aby było przykryte.
Dusić około 1 godziny.
Pod koniec duszenia dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Jeszcze kilka minut gotować aż sos będzie zawiesisty.
Usunąć koszyczek z przyprawami i podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną i ulubioną surówką.
Smacznego.