konopny poradnikKategorie: Eko i zdrowie, Moda i uroda, Kulinaria Liczba wpisów: 47, liczba wizyt: 86553 |
Nadesłane przez: napapa1 10-09-2021 10:36
bardzo ciekawe odświeżenie starego poznańskiego przepisu jak pyra z gzikiem zrobiony od nowa pyry à la Makłowicz można zjeść w 10 poznańskich restauracjach
zainspirowana artykułem , wydarzeniem https://konopiafarmacja.wordpress.com/2021/08/16/xv-ogolnopolski-festiwal-dobrego-smaku-dobiegl-konca-relacja/ i przepięknym zdjęciem pyry z gzikiem dziś próbowałam zrobić na obiad !
Przepis :
1 kg średniej wielkości ziemniaków
250 g białego twarogu półtłustego
sól, pieprz
świeży koperek
szczypiorek
rzodkiewka
czerwona cebula
papryczka chili
olej z nasion konopi
nasiona konopne łuskane
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do tego przepisu użyłam ziemniaków pieczonych w piekarniku. Są zdecydowanie lepsze w smaku niż te tradycyjnie gotowane w wodzie.
Ziemniaki dokładnie umyj za pomocą szczoteczki (nie obieraj), osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zawiń w folię aluminiową i ułóż w blaszce. Piecz w piekarniku przez ok. 45 min. w temp. 200 stopni.
Cebulę i szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, szczypiorek, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.
Upieczone ziemniaki odwiń z folii, przekrój na pół, ułóż na talerzu, a następnie oprósz solą i pieprzem. Na wierzch każdego ziemniaka wyłóż po łyżce twarogu. Całość posyp jeszcze szczypiorkiem i cebulą. Dodaj też po plasterku ostrej papryczki chili i rzodkiewki. Całość udekoruj koperkiem. Na koniec pyry z gzikiem polej olejem konopnym i posyp nasionami konopnymi i posiekanym szczypiorem
ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ser biały ( wiaderko pół kulowe) doprawiłam solą pieprzem następnie ugotowane ziemniaki podpiekłam w piekarniku 10min ,
... przepysznie to smakowało ! polecam spróbować !
tym bardziej że produkty konopne takie jak olej z nasion konopi czy nasiona z konopi są bardzo zdrowe
Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.
Nasiona konopne Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów