Dukanożercy!Kategorie: Kulinaria, Odchudzanie Liczba wpisów: 7, liczba wizyt: 31730 |
Nadesłane przez: joasjoas dnia 03-03-2011 19:38
P - Sałatka z surimi
SKŁADNIKI
małe opakowanie paluszków surimi
3-4 gotowane na twardo jaja
serek wiejski light
jogurt naturalny - 1 mały
3-4 korniszony
odrobina szczypiorku - dla kolorku
przyprawy do smaku: sól, pieprz
WYKONANIE: wszystko ciachamy i mieszamy z joguertem i serkiem wiejskim, doprawiając solą i pieprzem (czarnym i ziołowym); gotowe :-)
szybko, łatwo i do pracy jak znalazł :-)
Nadesłane przez: joasjoas dnia 15-02-2011 22:07
P - Galaretka z kurczaka
SKŁADNIKI
pierś z kurczaka oraz 1 udo
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
żelatyna spozywcza
jajo gotowane na twardo
przyprawy do smaku (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz kostka bulionowa - warzywna)
WYKONANIE:
-w garnku z wodą gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinkę pierś z kurczaka oraz udo bez skóry i tłuszczu wraz z warzywami i przyprawami;
-gdy mięsko będzie mocno miękkie (pierś zaczyna się lekko rozpadać, a mięsko udka odchodzi od kości) wyławiamy je wraz z warzywami;
- mięsko dzielimy na kostezcki wedle uznania; do miseczek układamy ugotowane jajko (połówki); dodajemy mięsko (w wersji P+W dodajemy również pokrojoną marchewkę i pietruszkę jak ktoś lubi);
-nastepnie bierzemy się za bulion: odlewamy ok. 1/3 szklanki buliony i rozprowadzamy w nim żelatynę (w zależnosci od ilości bulionu trzeba sobie dostować ilość żelatyny zgodnie z opisem na opakowaniu); mieszamy dokładnie i dopiero rozprowadzamy w całym bulionie;
-tak przygotowanym wywarem zalewamy mięsko i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia; gotowe do jedzenia na drugi dzień :-)
Dobre rozwiązanie na jedzonko do pracy (ja część robię w plastikowych pojemnikach, dzięki czemu moge wygodnie zabrać do pracy); podaję z octem (ja wolę ten standardowy niż winny) lub musztardą!
Nadesłane przez: joasjoas dnia 07-02-2011 17:54
Dzisiaj znowu samo białko :-/ bardzo ciężko rozstać się z warzywami, ale skoro postanowiłam, to będę się trzymać :-)
P - Pulpeciki z wołowinki
SKŁADNIKI
chude mięsko wołowe - ok 400-500 g
otręby - 2-3 łyżki
jajo
przyprawy do smaku
WYKONANIE: mielone mięsko wołowe mieszam z jajem i otrebami, doprawiam ziołami, chilli, pieprzem
formuję kuleczki i bach do gotującej sie wody (może być na kostce, alebo w wersji bardzo chudej na wodzie z zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym) od wypłynięcia gotuje pulpeciki przez jakieś 5-7 minut
Do tego sosik (na jogurcie czosnkowy lub musztardowy) i ogórek korniszony i obiadek gotowy!
w wersji P+W oczywiście dodajemy przecier pomidorowy z mąką kukurydzianą dla zagęszczenia, marcheweczki i inne zielone cuda :-)