To najlepszy sposób na tę chorobę.
Dzieci poczęte wczesną wiosną są o wiele bardziej narażone na alergie pokarmowe - stwierdził zespół fińskich naukowców.
Według nich w momencie, gdy rozwijają one swoje przeciwciała, czyli gdy mają około 11 tygodni, ich matka jest narażona na niezwykle wysokie stężenie pyłków drzew - donosi "Daily Mail".
I właśnie te dzieci są dwukrotnie mocniej narażone na alergię na mleko i jaja.
Inną przyczyną alergii jest prawdopodobnie niski poziom witaminy D, jakie mają matki w swoim organizmie zaraz po zimie.
Naukowcy objęli badaniem aż 6000 dzieci. 11 proc. było mniej lub bardziej narażone na alergie pokarmowe. To one właśnie miały 11 tygodni w kwietniu lub maju.
Dla porównania, alergia dotknęła jedynie sześć procent dzieci, dla których ten newralgiczny okres rozwoju przypadał na zimę - czytamy w softpedia.com.
Sfora.pl