Jedliście takie coś jak ,,Przecieraki" ? Może niezbyt dobrze wygląda ale pycha! Można je podawać z gulaszem, twarogiem czy skwarkami. Całkiem mi to danie przypadło do gustu.
Składniki:
- 1 kg. ziemniaków
- 30 dag. mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeżeli pojawi się dużo wody, część możemy odlać.
Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Masa musi być dosyć zwarta. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
W garnku gotujemy osoloną wodę. Nabieramy masę łyżką i powstałe w ten sposób kluski od razu wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 10-15 min., co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna. Odcedzamy.
Możemy podawać natychmiast okraszone cebulką, jednak ja preferuję odsmażane (na patelni roztapiam masło, podsmażam na nim przecieraki, na koniec dodaję parę łyżek kwaśnej śmietany).
A może macie coś podobnego?