-
21
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2010-01-06 22:10:19
6 stycznia 2010 22:10 | ID: 104540
Do pierogów można wszystko wsadzic... a soczewice trzeba ugotowac zmielic, dodac do niej zmielone ugotowane mięso. podsmazoną cebulke jajo i przyprawy.
-
22
usunięty użytkownik
2010-01-07 07:35:02
7 stycznia 2010 07:35 | ID: 104640
Malwinka napisał 2010-01-06 22:10:19Do pierogów można wszystko wsadzic... a soczewice trzeba ugotowac zmielic, dodac do niej zmielone ugotowane mięso. podsmazoną cebulke jajo i przyprawy.
jadłam w knapie takie z soczewicą gdzie była w całości więc mielenie raczej odpada :)
-
23
2iza
Zarejestrowany: 11-12-2009 14:04 .
Posty: 1522
2010-01-07 10:08:36
7 stycznia 2010 10:08 | ID: 104718
Ja ruskie robie tak:
gotuję kartofle , czekam aż wystygną do tego dodaję kostke białego twarogu (lub dwie w zależności od tego na ile pierogów ma mi straczyc farszu) oddzielnie podsmażam cebulkę z boczusiem pokrojonym w drobną kosteczkę, po wystygnięciu wszystko mięszam i nadziewam . Oczywiście przyprawiam do smaku.
-
24
ewak1975
Zarejestrowany: 08-12-2009 10:18 .
Posty: 355
2010-01-07 10:21:56
7 stycznia 2010 10:21 | ID: 104725
To może przepis na dobre ciasto jeszcze tu wrzucicie, takie sprawdzone?
-
25
usunięty użytkownik
2010-01-07 10:34:39
7 stycznia 2010 10:34 | ID: 104728
moje wygląda tak:
0,5 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
woda (ile zabierze)
Wysypuję mąkę na stolnicę w taką górkę. W górce robię dziurkę i wbijam jajko oraz dolewam trochę wody. I zgarniam widelcem w całość. Zgarniam, dolewam wody, zgarniam, dolewam wody. I tak do momentu aż cała mąka będzie już ciastowata i zgarnięta. A jak już się zrobi ciacho to wyrabiam w rękach. Wody i mąki zawsze można dodać. Jak wałkuję to też ciasto podsypuję mąką z dołu i z góry. I wałek przecieram "omączoną" ręką żeby się do ciasta nie przyklejał.
-
26
usunięty użytkownik
2010-01-07 10:35:33
7 stycznia 2010 10:35 | ID: 104729
A teściowa robi ciasto bez jajka ale ze szklanką oleju i szklanką gorącej wody - pyszne jest i leciutkie ale ja nie potrafię jakoś tych pierogów skleić.
-
27
ewak1975
Zarejestrowany: 08-12-2009 10:18 .
Posty: 355
2010-01-07 11:01:01
7 stycznia 2010 11:01 | ID: 104736
Dzięki muszę znowu kiedyś spróbować.
-
28
usunięty użytkownik
2010-01-07 11:14:53
7 stycznia 2010 11:14 | ID: 104742
uwielbiam pierogi :)))
mój przepis na ciasto to:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1,2 szklanki goracej, przegotowanej wody
łyżka oliwy
Wszystko wrzucam do malaksera i mieszam na szybkich obrotach, jak składniki się połączą to wyciagam ciasto i chwilę ugniatam. Ciasto zawsze wychodzi mi mięciutkie i pulchne.
A co do farszu to moją specjalnością - podpatrzoną u cioci jest farsz z pieczarek i ogórków kiszonych:
3 średnie ogórki kiszone
30 dkg pieczarek
duża cebula
Składniki ścieram na grubej tarce i duszę na patelni na masełku, do smaku doprawiam pieprzem i solą. Pycha!
A latem koniecznie pierogi z jagodami polane cipłym sosem czekoladowym i z bitą śmietaną :)
-
29
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-01-25 11:26:59
25 stycznia 2010 11:26 | ID: 120941
nie umiem pierogów
ale najlepszejsze
tworzy moja mama:ruskie i z podrobami
-
30
usunięty użytkownik
2010-01-25 11:44:14
25 stycznia 2010 11:44 | ID: 120957
ja robię tylko smażone w głębokim tłuszczu z cukinią i pieczarkami
-
31
usunięty użytkownik
2010-01-25 11:57:48
25 stycznia 2010 11:57 | ID: 120963
z serem na słodko, ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami.
podobno dobre są z soczewicą, z kaszą gryczaną.
a farsz to można robić chyba z wszystkiego.
-
32
usunięty użytkownik
2010-01-25 12:03:36
25 stycznia 2010 12:03 | ID: 120968
Nie umiem robić pierogów. Ale mój mąż robi pyszne ruskie, to co mu będę berło odbierać
-
33
usunięty użytkownik
2010-01-25 12:59:23
25 stycznia 2010 12:59 | ID: 121021
http://familie.pl/Forum-5-72/m104203.html
-
34
osa
Zarejestrowany: 26-11-2009 14:35 .
Posty: 998
2010-01-25 14:28:32
25 stycznia 2010 14:28 | ID: 121083
Ja uwielbiam w lato pierogi z jagodami. Zaś w ciągu roku nie mam czasu na ich robienie i najlepsze jakie jem to w restauracji ,, kresowa'' w ostródzie. Gorąco polecam bo tam pierogi są jak u babci.
-
35
usunięty użytkownik
2010-01-25 14:48:12
25 stycznia 2010 14:48 | ID: 121126
ruskie ...mniam pycha...takie robi wlasnie moja babcia....
-
36
usunięty użytkownik
2010-01-25 17:02:45
25 stycznia 2010 17:02 | ID: 121260
ja odkryłam kiedyś na jednym z forum super ciasto na pierogi i od tamtej pory tylko takie robię. Sukces tkwi w równych proporcjach mąki i maślanki, bez dodatku wody i jaja. A farsze różniaste- serowe, owocowe, mięsno warzywne, mięsno grzybowe, mieszanka kaszy gryczanej+ biały ser itd.
-
37
Bulinka
Zarejestrowany: 18-02-2009 22:24 .
Posty: 2779
2010-01-25 18:02:58
25 stycznia 2010 18:02 | ID: 121305
NIe umiem robić pierogów.ZAwsze mi się rozpadają.Ciasto mi nie wychodzi.Może ktoś poda przepis na perfekcyjne ciasto na pierogi
-
38
usunięty użytkownik
2010-01-25 23:38:32
25 stycznia 2010 23:38 | ID: 121482
Uwielbiam je, moja babia robila takie pyszne, ae ja nie potrafie ;-(
-
39
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-11-13 18:32:52
13 listopada 2010 18:32 | ID: 327473
Pamiętam jak rok temu krótko przed wigilią bawiłam się w lepienie pierogów. 300 sztuk a miałam wrażenie, że to mało. W tym roku zrobię szybciej i zamrożę. A kiedy Wy robicie pierogi?
-
40
usunięty użytkownik
2010-11-13 19:20:56
13 listopada 2010 19:20 | ID: 327499
alanml napisał 2010-11-13 18:32:52Pamiętam jak rok temu krótko przed wigilią bawiłam się w lepienie pierogów. 300 sztuk a miałam wrażenie, że to mało. W tym roku zrobię szybciej i zamrożę. A kiedy Wy robicie pierogi?
Nie zamierzam robic pierogów. Uszka wyczaruję dzień wcześniej - na naszę trójke wystarczy mi 50 sztuk.