-
21
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-11-14 00:26:07
14 listopada 2010 00:26 | ID: 327605
U nas czasmi też bywały ziemniaczki...
-
22
Kamila2010
Zarejestrowany: 14-06-2010 23:25 .
Posty: 10745
2010-11-14 00:34:18
14 listopada 2010 00:34 | ID: 327607
U nas w domu nigdy ziemniaków nie było,ale u teściowej na wigilii i owszem.
-
23
usunięty użytkownik
2010-11-14 13:22:01
14 listopada 2010 13:22 | ID: 327781
opłatek wigilijny jest potrawą???? od kiedy????
u mojej mamy różnie bywa z tymi potrawami, ale zawsze jest zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, ryba smażona. reszta zależy od tego na ile osób jest kolacja i kto co je.
my w tym roku chcemy sami zrobić sobie wigilę i w planach na kolację mamy:
barszcz z uszkami
pierogi z kapustą i grzybami
kluski z makiem
karp smażony
paluszki rybne dla Antosi
dorsz w galarecie
kompot z suszu
śledzie w śmietanie lub oleju.
a jak wyjdzie - zobaczymy 24 grudnia.
-
24
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-11-14 13:32:19
14 listopada 2010 13:32 | ID: 327789
1.Barszcz czerwony
2.Uszka
3.pierogi z kapustą i grzybami
4.Sos grzybowy
5.Ryba po grecku
6.Nie lubimy Karpia bedzie Okoń
7.Chlebek
8.Kompot z suszonyc owoców
9.Śledzik
10.Ciasta:sernik,makowiec.
11.Sałatka Warzywna
I to najważniejsze OPŁATEK Wigilijny,ale nie wiem czy zalicza się do Wigilijnych potraw ;)
-
25
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2010-11-14 13:34:23
14 listopada 2010 13:34 | ID: 327792
Już nasza Mama zadba o to by było 12 potraw ;)
W ubiegłym roku pracowałam i nie miałam czasu by zrobić pierogi czy uszka Mama we wszystkim pomogła ;)
-
26
usunięty użytkownik
2010-11-14 19:27:10
14 listopada 2010 19:27 | ID: 327965
"Na Wigilijnym stole jak glosi tradycja jest 12 potraw. Ale kolacji Wigilijnej nie byłoby, gdyby nie najważniejsza "potrawa" - wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży opłatek, którym dzielą się wszyscy zgromadzeni przy stole wigilijnym, składając sobie życzenia. Cienki biały płatek chlebowy ..."
-
27
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-11-14 21:01:33
14 listopada 2010 21:01 | ID: 328045
-
28
usunięty użytkownik
2010-11-25 12:39:35
25 listopada 2010 12:39 | ID: 336397
Mama Tymka napisał 2010-11-13 10:56:38U nas nie wiem czy 12 ale są:
- barszczyk
- uszka
- zupa grzybowa
- kapusta z grzybami
- karp i jeszcze jakaś inna ryba
- śledzie
- chlebuś
- kompot z suszu
- kluski ze śliwkami
Klusek nie będzie ale za to będzie ryba po grecku i tatar z łososia wędzonego. Czyli mam już 10 potraw. I kombinuję co jeszcze zrobić żeby było 12 :))))
-
29
usunięty użytkownik
2010-11-25 15:32:19
25 listopada 2010 15:32 | ID: 336554
Mama Tymka napisał 2010-11-25 12:39:35Mama Tymka napisał 2010-11-13 10:56:38U nas nie wiem czy 12 ale są:
- barszczyk
- uszka
- zupa grzybowa
- kapusta z grzybami
- karp i jeszcze jakaś inna ryba
- śledzie
- chlebuś
- kompot z suszu
- kluski ze śliwkami
Klusek nie będzie ale za to będzie ryba po grecku i tatar z łososia wędzonego. Czyli mam już 10 potraw. I kombinuję co jeszcze zrobić żeby było 12 :))))
a pierogi z kapuchą i grzybami????
u moich dziadków na wigilijnym stole była zawsze resztka obiadowej gziki i kilka gotowanych ziemniaków.
-
30
sysia12
Zarejestrowany: 10-05-2010 14:32 .
Posty: 4439
2010-11-25 17:53:16
25 listopada 2010 17:53 | ID: 336645
Mama Tymka napisał 2010-11-25 12:39:35 Mama Tymka napisał 2010-11-13 10:56:38 U nas nie wiem czy 12 ale są:
- barszczyk
- uszka
- zupa grzybowa
- kapusta z grzybami
- karp i jeszcze jakaś inna ryba
- śledzie
- chlebuś
- kompot z suszu
- kluski ze śliwkami
Klusek nie będzie ale za to będzie ryba po grecku i tatar z łososia wędzonego. Czyli mam już 10 potraw. I kombinuję co jeszcze zrobić żeby było 12 :))))
jak sie robi tatar z łososia wędzonego?
-
31
usunięty użytkownik
2010-11-25 18:27:45
25 listopada 2010 18:27 | ID: 336672
Przede wszystkim tatara z łososia robi się z surowego, a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!
...tak jak z wołowinki - możesz dodać kapary, ale niekoniecznie
...
sysia12 napisał 2010-11-25 17:53:16Mama Tymka napisał 2010-11-25 12:39:35 Mama Tymka napisał 2010-11-13 10:56:38 U nas nie wiem czy 12 ale są:
- barszczyk
- uszka
- zupa grzybowa
- kapusta z grzybami
- karp i jeszcze jakaś inna ryba
- śledzie
- chlebuś
- kompot z suszu
- kluski ze śliwkami
Klusek nie będzie ale za to będzie ryba po grecku i tatar z łososia wędzonego. Czyli mam już 10 potraw. I kombinuję co jeszcze zrobić żeby było 12 :))))
jak sie robi tatar z łososia wędzonego?
-
32
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-12-10 10:20:41
10 grudnia 2010 10:20 | ID: 349616
Przed przystąpieniem do przygotowania wigilijnych potraw warto przeczytać ten artykuł...
http://gotowanie.onet.pl/1633016,,wigilijne_hity_na_talerzu,artykul.html
-
33
usunięty użytkownik
2010-12-10 10:27:28
10 grudnia 2010 10:27 | ID: 349633
gochna napisał 2010-11-25 15:32:19Mama Tymka napisał 2010-11-25 12:39:35
a pierogi z kapuchą i grzybami????
A po co mi pierogi jak mam uszka z kapustą i grzybami?
-
34
usunięty użytkownik
2010-12-10 10:30:35
10 grudnia 2010 10:30 | ID: 349639
Krystyna83 napisał 2010-11-25 18:27:45Przede wszystkim tatara z łososia robi się z surowego, a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!
...tak jak z wołowinki - możesz dodać kapary, ale niekoniecznie
...
sysia12 napisał 2010-11-25 17:53:16Mama Tymka napisał 2010-11-25 12:39:35 Mama Tymka napisał 2010-11-13 10:56:38 U nas nie wiem czy 12 ale są:
- barszczyk
- uszka
- zupa grzybowa
- kapusta z grzybami
- karp i jeszcze jakaś inna ryba
- śledzie
- chlebuś
- kompot z suszu
- kluski ze śliwkami
Klusek nie będzie ale za to będzie ryba po grecku i tatar z łososia wędzonego. Czyli mam już 10 potraw. I kombinuję co jeszcze zrobić żeby było 12 :))))
jak sie robi tatar z łososia wędzonego?
Mój "tatar" będzie z surowego ale wędzonego - tak jak się podaje w knajpach.
Kupiłam kostkę takiego łososia - wezmę go obiorę ze skóry i drobno pokroję lub zmiksuję. Do tego będzie cebulka, oliwki czarne i zielone, kapary i oliwa. Wułala.
-
35
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-12-10 10:34:50
10 grudnia 2010 10:34 | ID: 349645
Mama Tymka napisał 2010-12-10 10:27:28A po co mi pierogi jak mam uszka z kapustą i grzybami?
Kasiu ja uszka gotowe kupuję do czerwonego barszczyku lub rosołku grzybowego a oddzielnie gotuję pierożki tylko z grzybami - nigdy z kapustą i grzybami - to u nas już taka tradycja...
-
36
usunięty użytkownik
2010-12-10 10:52:34
10 grudnia 2010 10:52 | ID: 349676
oliwka napisał 2010-12-10 10:34:50Mama Tymka napisał 2010-12-10 10:27:28A po co mi pierogi jak mam uszka z kapustą i grzybami?
Kasiu ja uszka gotowe kupuję do czerwonego barszczyku lub rosołku grzybowego a oddzielnie gotuję pierożki tylko z grzybami - nigdy z kapustą i grzybami - to u nas już taka tradycja...
W życiu bym nie kupiła - na święta tylko i wyłacznie robione samodzielnie. Zresztą kilkakrotnie jadłam kupne i nie umywają się do robionych. U teściów są pierogi ale oni nie mają barszczu z uszkami. Ja tam nie zamierzam się dublować z daniami. Moje uszka są prawie takie same jak pierogi tylko, że proporcje w farszu inne. Daję więcej grzybów niż kapusty (teściowa odwrotnie). No i jak zlepię pierogi to je zawijam w uszka. Robię tego smakowitego cusia z kilograma mąki - 50 sztuk wychodzi. Dla trzech osób to wystarczająca ilość :))))