Właśnie jak wyżej w temecie jadacie? lubicie?
A jak to z czym?
Różnie się je:-) z mizerią, ketchupem, ja dziś wypróbowałam ze śmietaną
23 lutego 2011 14:43 | ID: 427961
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
...Soniu, nie gadaj, że nie wiesz!???...przecież jesteś gosposią "całą gębą"!!!
...do środka, niektórzy mleko wlewają, a kwaśną śmietaną polewają po wierzchu...
ja tak robię - ze śmietaną...
Jestem gospodynią Krysiu, ale nie wiem;)))) Kurczę, ja mam normalną śmietankę;) Nie kwaśną:((
...to zrób kwaśną ze słodkiej...wciśnij trochę soku z cytryny , porządnie wymieszaj i zaczekaj kilka minut...będzie taka, jaka potrzebna:-)
23 lutego 2011 14:44 | ID: 427963
Mam tak od dziecinstwa nie wiem jak ale jakoś mi to zostało
18 kwietnia 2011 10:45 | ID: 493950
Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.
Nigdy nie jadłam. U nas tylko placki ziemniaczane.
Jak to się je?
18 kwietnia 2011 10:46 | ID: 493952
Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.
Nigdy nie jadłam. U nas tylko placki ziemniaczane.
Jak to się je?
Kroisz i jesz widelcem ;) to po upieczeniu jest zbitą masą
18 kwietnia 2011 10:51 | ID: 493961
Babka ziemniaczana z boczkiem
Składniki na 8 porcji
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki
- olej
- tarta bułka do formy
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Masę połóż na sitku, odcedź płyn. Po kilku minutach zlej płyn, a pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
2. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Skwarki i tłuszcz dodaj do ziemniaków razem z jajkami i taką ilością mąki, by powstało gęste ciasto. Dopraw je do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię, skrop olejem.
4. Formę z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło – samą lub jako dodatek do dań mięsnych – albo na zimno, np. ze śmietaną.
SmaczneGO
Mniam, teraz widzę jak to wygląda. Człowiek uczy się całe życie. To chyba jakieś regionalne danie?
18 kwietnia 2011 11:21 | ID: 493999
Zaczęłam robić. Chyba ziemniaki blenderem potraktuję, bo nie lubię się z tartką
18 kwietnia 2011 11:22 | ID: 494000
Zaczęłam robić. Chyba ziemniaki blenderem potraktuję, bo nie lubię się z tartką
Ja zawsze przepuszczam je przez maszynkę
18 kwietnia 2011 12:19 | ID: 494060
Wstawiłam
18 kwietnia 2011 12:20 | ID: 494064
Wstawiłam
Czekam na relację jak smakowała ;)
18 kwietnia 2011 12:24 | ID: 494070
Wstawiłam
Czekam na relację jak smakowała ;)
Dodam zdjęcie, jak mi wyjdzie .
18 kwietnia 2011 13:19 | ID: 494176
Piekłam 45 minut tak jak pisałyście. Smakuje jak duży placek ziemniaczany, tylko że nie jest takie tłuste. Smaczne. Do środka wrzuciłam kiełbaskę i skwarki bo boczku nie miałam.
18 kwietnia 2011 13:21 | ID: 494181
Piekłam 45 minut tak jak pisałyście. Smakuje jak duży placek ziemniaczany, tylko że nie jest takie tłuste. Smaczne. Do środka wrzuciłam kiełbaskę i skwarki bo boczku nie miałam.
Ja zawsze dodaję kiełbasę i cebulę. No i duuużo przypraw ;)
18 kwietnia 2011 13:29 | ID: 494200
Mojemu mężowi też smakuje. Dziś ma pierwszy dzień urlopu, więc siedzi tu i wcina, aż mu się uszy trzęsą
18 kwietnia 2011 14:34 | ID: 494314
14 lipca 2012 11:37 | ID: 806868
ale mam smaka na babke ziemniaczana.....
Pawla nakraece i chyba dzis zrobimy
14 lipca 2012 12:24 | ID: 806902
Nigdy nie robiłam , bo musiałabym ją jeść sama , ale trochę za tłusta...
14 lipca 2012 19:45 | ID: 807007
U nas też takie danie jest chodliwe;) U mnie chłopcy lubią, ale te arcie ziemniaków.....
14 lipca 2012 19:46 | ID: 807008
ale mam smaka na babke ziemniaczana.....
Pawla nakraece i chyba dzis zrobimy
ale dobraaaaaaaaaaaaaa
mniammmmmmmmmm
14 lipca 2012 20:27 | ID: 807020
Też bym zjadła gdyby ktoś zrobił...
15 lipca 2012 07:36 | ID: 807180
uwielbiam babkę ziemniaczaną i potrafię ją przygotować . Robię bez mąki i jajek , za to wlewam gorące mleko . Wychodzi pyszna, ale mój mąż woli placki ...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.