Dziewczyny, macie jakieś sprawdzone przepisy na mięsko, które można później kroić na kanapki? Mam dość szynek ze sklepu, w których więcej jest konserwantów i dodatków, niż mięsa.
1
usunięty użytkownik
2008-10-04 20:27:13
4 października 2008 20:27 | ID: 7291
najpopularniejszy i "najwygodniejszy" w moim przypadku jest pieczony schab. Znalazłam patent żeby mięso pozostało soczyste po upieczeniu. Mianowicie przed włożeniem do brytfanny "obsmażam" go delikatnie na patelni ze wszystkich stron, na naprawdę niewielkiej ilości dobrego oleju. Acha wcześniej nacieram surowe jeszcze mięso przyprawami typu sól, pieprz, czosnek. Po takim dokładnym "obsmażeniu" wkładam schabik do wąskiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego i siup do piekarnika nagrzanego do ok 200st. Po ok 10 min. zmniejszam temp. do 170-180 st, podlewam schab niepełną szklanką wody z rozmieszaną 1/2 łyżeczki vegety (lub niekoniecznie)i pieczemy ok. 1 godzinę. Uffff.
Polecam szynkę przyprawioną solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez wyciskarkę) i majerankiem. Powinna tak poleżeć kilka godzin w lodówce a potem być upieczona w piekarniku w "rękawie foliowym" (specjalny do pieczenia, kupisz w każdym sklepie). Pyszna, soczysta, pięknie pachnie i długo poleży :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Familie.pl – Internetowa Społeczność Rodziców. To Portal dla rodziców tworzony przez rodziców. Szczegółowy
opis ciąży – tydzień po tygodniu, fazy porodu – przełam swój strach i nie bój się pytać. Na specjalnym forum
dla rodziców znajdziesz rozwiązania wszystkich swoich problemów. Nasi eksperci – lekarze, prawnicy i wielu
innych za darmo udzielają porad dla rodziców. Ślub i wesele, Ciąża, Rodzice – to tylko niektóre tytuły
naszych serwisów. W każdym z nich znajdziesz coś dla siebie. Przyłącz się do nas!