Co robicie gdy nie uda Wam się ciasto? Gdy je przypalicie albo nie dopieczecie i jest zakalec?
23 grudnia 2011 10:39 | ID: 710219
Wczoraj upiekłam dwa makowce. Jeden spróbowałam był Ok. A drugiego już nie. Polikrowałam i posypałam skórką pomarańczową. Ale coś mnie tknęło i drugi też spróbowałam. No i nie do końca mi się upiekł. W środku był po prostu surowy.
I dziś w nocy doznałam olśnienia. Rano pokroiłam go na kromki i poukładałam na blaszce i podpiekłam Mam taki teraz makowiec dwa razy pieczony. I jest coś zupełnie nowego i rewelacyjnego.
23 grudnia 2011 10:40 | ID: 710220
Przypieczone bym odkroiła a na zakalca jest w naszej rodzinie tylu chętnych, więc nim bym zdążyła przemyśleć, czy je wyrzucić czy też nie to już by go pewnie nie było ;)
Dziś piekę wieczorem sernik, piernik i babeczki świąteczne o smaku kawowo - chałwowym (świąteczny mają wygląd ;) ) Trzymajcie kciuki, bo ostatnie wypieki robiłam wieki temu, to mój prawie debiut (haha)
23 grudnia 2011 18:21 | ID: 710449
Przypieczone bym odkroiła a na zakalca jest w naszej rodzinie tylu chętnych, więc nim bym zdążyła przemyśleć, czy je wyrzucić czy też nie to już by go pewnie nie było ;)
Dziś piekę wieczorem sernik, piernik i babeczki świąteczne o smaku kawowo - chałwowym (świąteczny mają wygląd ;) ) Trzymajcie kciuki, bo ostatnie wypieki robiłam wieki temu, to mój prawie debiut (haha)
Trzymam kciuki i proszę o przepis na te babeczki ...
23 grudnia 2011 18:46 | ID: 710450
Z moją struclą jest coś nie tak. Jakaś taka wyszła płaska. Ciasto franuskie powinno podnieśc się do góry. Obawiam się, ze gdy ukroję jabłka ze środka wypłynąl.
W tej samej postaci w piecu siedzi masa makowa w cieście francuskim. Chyba to będą dwa niewypały.
23 grudnia 2011 18:53 | ID: 710452
Duniu help!!!!!!!!!!!!!!!! Ukroiłam struclę i w środku ciasto francuskie jest surowe!!!!!!!!!!!!1
23 grudnia 2011 19:11 | ID: 710455
Duniu help!!!!!!!!!!!!!!!! Ukroiłam struclę i w środku ciasto francuskie jest surowe!!!!!!!!!!!!1
Zrób to co ja. Poczekaj jak strucla ostygnie, ostrym nożem pokrój na kromki o grubości 1cm. Wysmaruj szeroką blachę maslem i posyp bułką tartą. Połóż ostrożnie przy pomocy łopatki wszystkie kromki rzędem. Wstaw do piekarnika i piecz i sprawdzaj czy się zarumieniły. Wyjmij blaszkę i ostrożnie przełóż kromeczki na drugą stronę i znów podpiecz do zrumienienia. Gdy już się upieką wyjmij z piekarnika i poczekaj az ostygną. Powinnaś je uratować. I życzę Ci aby były tak smaczne jak moja strucla makowa. Wszyscy w domu orzekli , że jest o niebo smaczniejsza. Zresztą już jej nie ma, bo próbowaliśmy. Zadołowałam dwa kawałki dla Łukasza. A moi jeszcze każą mi tak postąpić z tą struclą, która się upiekła dobrze.
23 grudnia 2011 19:29 | ID: 710459
Duniu odkroiłam piętkę, zjadłam, pyyycha ale jedna warstwa ciut surowa. Więc wstawiłam całoś ale już nic sie nie działo, mysle, ze jablka zbyt mokre, nasiąkło i lipa.
Nie wiem co bedzie jak ukroję makową.
Aha zostało mi pół miski masy makowej i 1/3 miski jabłek z cynamonem ...
23 grudnia 2011 19:57 | ID: 710479
przypieczone troszkę zekrobuję, a zakalec po prostu zjadamy :)
15 lutego 2014 23:24 | ID: 1082707
15 lutego 2014 23:53 | ID: 1082721
U nas się wszystko zjada, udane, czy nieudane. Byleby słodkie było ;)
16 lutego 2014 07:59 | ID: 1082738
Świetny sposób!!!
17 lutego 2014 14:49 | ID: 1083472
Świetny sposób!!!
Szybki i naprawdę bardzo smaczny :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.