Obniża cholesterol, wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, kosztuje grosze
Kwiat hibiskusa zachwyca swoją barwą i wyglądem. Roślina ta obfituje ponadto w wiele cennych dla zdrowia składników. Wzmacnia odporność i obniża ryzyko zawału serca.
Hibiskus nie bez przyczyny nazywany jest czerwonym złotem faraonów. Już w starożytnym Egipcie znano i ceniono napar z tej rośliny. Mocno zaparzony i odpowiednio przyprawiony, np. imbirem i cynamonem, zastępował wino.
W składzie tej rośliny znajdują się przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu LDL i redukują nagromadzenie się złogów tłuszczowych w tętnicach. A zatem zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i ataku serca.
Hibiskus na wzmocnienie odporności
O walorach herbaty z hibiskusa mówi się również w kontekście profilaktyki przeziębień i grypy. Roślina ta obfituje w witaminę C, stąd nieco kwaśny smak naparu. Wspiera układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami, działa przeciwzapalnie. Obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Dodaje również siły po przebytej niedawno chorobie, a zatem po herbatę z hibiskusa warto sięgać w okresie rekonwalescencji.
Wśród składników tej rośliny znaleźć można błonnik, antocyjany, polifenole, flawonoidy, karoteny, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Herbata z hibiskusa pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga również oczyszczanie organizmu. Dzięki tym właściwościom warto pić ją będąc na diecie odchudzającej. Efekty widać już po kilku tygodniach jej stosowania.A
Hibiskus wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Sugeruje się ponadto, że wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
W hibiskusie znaleźć można wiele antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Hibiskus lekiem na młodość
Hibiskus zawiera naturalne kwasy AHA, jak również wspomniane wcześniej polifenole, które obecne w kosmetykach wygładzają skórę i czynią ją jędrniejszą. Stąd tak często wyciąg z hibiskusa znaleźć można w preparatach dla cery naczyniowej i dojrzałej.
By skorzystać z walorów leczniczych herbaty z hibiskusa trzeba sięgać po nią regularnie. Ostrożnie spożywać muszą ją jednak osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz kobiety w ciąży (składniki tej rośliny osłabiają mięśnie macicy, co może doprowadzić do poronienia).