Jak podaje „Moda na zdrowie” z kwietnia 2011 nie należy kupować żywności w której są następujące konserwanty:
E 210 do E 219 – kwas benzoesowy i podobne np. benzoesan sodu (wywołują zmiany skórne, alergie, podrażnienia śluzówki i jelit, oraz są rakotwórcze)
E 220 do E 228 – szkodliwe siarczany (mocny alergen)
E 249 do E 252 – azotyny potasu i sodu (alergen, ma również działanie rakotwórcze)
Pierwsza grupa jest dodawana do galaretek, konserw rybnych, gotowych sosów, sałatek warzywnych i owocowych, marynat, majonezów, margaryn, oraz bezalkoholowych napojów gazowanych.
Druga grupa znajduje się w konserwach, sokach owocowych, winach i produktów ziemniaczanych.
Ostatnia grupa używana jest do peklowania wędlin, dzięki nim wędliny są ładne różowe i chronione przed powstaniem jadu kiełbasianego.