Czekolada cię odchudzi
autor: Dariusz Majgier źródło: Fotorzepa
Gorzka czekolada jest zdrowsza od białej czy mlecznej
Zamiast męczyć się w siłowni, zjedz kawałek gorzkiej czekolady. Naukowcy odkryli, że efekt będzie podobny
Sekret tkwi w jednym ze składników kakao – substancji nazwanej epikatechiną, która powoduje wytwarzanie energii niezbędnej do spalania kalorii. Dr Moh Malek, uczony z Wayne State University w Detroit w USA, przeprowadził badania na myszach. Dowiódł, że zwierzęta, które trenowały przez 30 minut dziennie, miały tak samo pobudzone mięśnie jak te bardziej leniwe, ale dostające posiłki ze wspomnianą epikatechiną.
„Bieganie czy jazda na rowerze powodują zwiększenie liczby mitochondriów w komórkach mięśniowych. Nasze badania wykazały, że epikatechina daje podobne efekty" – tłumaczył naukowiec na łamach „Journal of Physiology".
Znany dziennikarz i smakosz Robert Makłowicz mówi jednak, że nie potrzebował odkryć naukowców, aby docenić zalety jedzenia czekolady. – To oczywiste, że czekolada pomaga na spalanie. Zawsze, gdy nie mam deseru, po obiedzie zjadam kawałek dobrej czekolady. Chociaż, niestety, 90 proc. czekolad, które mamy w sklepach, nie nadaje się do jedzenia – mówi. Pamiętać należy bowiem, że opisane wyżej efekty daje tylko gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, a nie popularna mleczna.
I czytelnikom „Rzeczpospolitej" poleca swoje ulubione desery: – Genialne jest połączenie ciemnej czekolady z serem pleśniowym, ma nieprawdopodobny smak. Uwielbiam też suflet czekoladowy, a także mus czekoladowy – bardzo dobry i prosty w przyrządzeniu. To klasyka deserowa – zachwala Makłowicz.
Rzeczpospolita