Szpinak to bardzo zdrowa i pożywna roślina, jednak nie cieszy się on zbytnią popularnością ze względu na swój wygląd i charakterystyczny smak po ugotowaniu czy usmażeniu. Jak przyrządzić szpinak, żeby był nie tylko zdrowy, ale i smaczny? Sprawdźcie nasze przepisy.
Szpinak smażony z czosnkiem i śmietaną
Przygotowany według poniższego przepisu szpinak można zastosować jako nadzienie do naleśników, krokietów, lasagne lub wymieszać z makaronem i posypać startym serem.
(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku (lub więcej w zależności od gustu)
- 3 - 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- po 1 jajku sadzonym na osobę
- szczypiorek
- koperek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odetnij stwardniałe łodyżki, osącz i gotuj w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli) na patelni ok. 5 minut aż szpinak zmięknie. Po tym czasie odcedź.
- Na czystej patelni rozgrzej masło, wrzucć obgotowany szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy, mieszaj i smaż całość przez ok. 2 - 3 minuty na niewielkim ogniu.
- W małej miseczce lub szklance wymieszaj mąkę z mlekiem, śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Mieszankę wlej na patelnię ze szpinakiem i szybko mieszaj wszystko, aby jajko się nie ścięło. Smaż ok. 5 - 6 minut na bardzo małym ogniu.
- Na drugiej patelni na maśle lub oleju usmaż jajka sadzone.
- Na talerze wyłóż porcje smażonego szpinaku, a na wierzch jajko sadzone. Posyp posiekanym szczypiorkiem i/lub koperkiem.
Lasagne ze szpinakiem i cukinią
(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)
Składniki (na 3 porcje)
- 9 płatów lasagne
- 400 g szpinaku
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 2 surowe żółtka
- 1 średnia żółta cukinia (lub zielona)
- 100 g sera camembert
- 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
- 30 g parmezanu
- świeże oregano - opcjonalnie
- oliwa extra vergine
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zagotuj osoloną wodę w garnku i włóż płaty lasagne, gotuj przez około 1- 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 28 cm posmaruj 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Szpinak opłucz, otrzep z wody i włóż na suchą patelnię. Podgrzej mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu aż szpinak zwiędnie. Zdejmij z patelni i odciśnij na sicie (szpinak może być lekko wilgotny). Posiekaj na 1 - 2 cm kawałki i włóż z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię. Dodaj ser mascarpone i żółtka, wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Cukinię pokrój na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia ułóż pierwsze 3 płaty lasagne, na każdym ułóż po około 3 - 4 plasterki cukinii, skrop oliwą (około 1 łyżeczki) i posyp pieprzem. Rozłóż połowę szpinaku i połowę sera camembert (1 łyżkę sera odłóż na wierzch). Połóż kolejne 3 płaty lasagne, cukinię, szpinak i drugą połowę sera. Przykryj pozostałym makaronem i ułóż plasterki cukinii, posyp pieprzem.
- Na patelnię po szpinaku wlej 3 łyżki śmietanki kremowej i dodaj odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewaj mieszając aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polej po lasagne (najlepiej po odkrytych częściach makaronu). Wierzch posyp tartym parmezanem i wstaw bez przykrycia do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po upieczeniu posyp oregano.
Zapiekana ryba w zielonym sosie szpinakowym
Składniki:
- 75 dkg filetów białej ryby (pstrąg, okoń, morszczuk, sola)
- 2 łyżki pszennej mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju (najlepszy z pestek winogron)
- cytryna
- sól
sos:
- 1 kg świeżego szpinaku lub 3/4 kg mrożonego (najlepszy jest szpinak w całych liściach)
- 1 spora cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki kwaśnej i gęstej śmietany (co najmniej 18%)
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut, następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Lekko posól.
- Rybę oprósz mąką i usmaż na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Obrany czosnek pokrój na bardzo cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż przez 3-4 minuty, aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kilka chwil, dodaj szpinak i smaż przez 2 minuty, aż szpinak przestanie być surowy (mrożony trzeba rozmrozić i odparować z nadmiaru wody).
- Śmietanę posól, dokładnie wymieszaj, dodaj do szpinaku, wymieszaj. Zestaw w ognia, dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
- Filety przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie nałóż sos i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
- Podawaj udekorowaną natką pietruszki najlepiej z puree ziemniaczanym.
SMACZNEGO!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>
Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>