Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2023-06-26 15:09:22
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić pomidorową z rosołu/ zdjęcie Freepik
Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład jak zrobienie pomidorowej z rosołu.
Jeśli zostaje Ci sporo rosołu na kolejny dzień, możesz prosto przerobić go na zupę pomidorową. Taki obiad na pewno spodoba się dzieciom, a Tobie zajmie naprawdę kilka minut. Jak zrobić pomidorową z rosołu? Najpierw zbierz z zimnego rosołu tłuszcz, który osadził się na powierzchni, bo zupa będzie zbyt tłusta i niesmaczna. Następnie zacznij rosół podgrzewać. Aby zrobić pomidorową z rosołu możesz w trakcie podgrzewania zupy dodać do niej przecier pomidorowy, passatę, albo najlepiej świeże, zblendowane pomidory bez skórki.
Robiąc pomidorową z rosołu, zupę należy zagotować i pogotować około minuty, dwóch. Jeśli lubisz pomidorową ze śmietaną, dodaj ją do zupy mieszając uprzednio śmietanę z kilkoma łyżkami pomidorowej.
W podobny sposób możesz zrobić także kilka innych dań, z produktów, które zostają z poprzedniego dnia. Pyszna będzie na przykład makaronowa zapiekanka, z makaronu pozostałego z zupy. Dobrze smakuje także kluski z ziemniaków, czy kotlety z mięsa z warzywami z rosołu. Pamiętaj także, że większość produktów możesz zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.
CZYTAJ TEŻ >> Czy można się opalać na balkonie? Zdziwisz się!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!