Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Karp @ freepik molostock
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie lub faszerujemy. Jednak niezależnie od tego, jak go przyrządzimy powinniśmy wiedzieć, że jest to zdrowa ryba. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych - zawartość tłuszczu w karpiu to 5,6 g na 100 g, w tym 0,7% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest także źródłem witamin z grupy B jak B1, B6, B12 oraz PP.
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.