Uszka wigilijne z grzybami
Opublikowany przez:
Mela134
Uszka wigilijne z grzybami to popisowa potrawa niejednej gospodyni. Aby uszkami zadowolić podniebienia świętujących biesiadników, ciasto powinno być cieniutkie i rozpływać się w ustach, a farsz delikatny, choć dobrze doprawiony.
Uszka wigilijne@pixabay.com
Uszka wigilijne z farszem z suszonych grzybów
Składniki ciasta:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 10 dag suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Wykonanie KROK PO KROKU
Farsz
- Grzyby zalej wodą i zostaw na noc.
- Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie.
- Grzyby odsącz i ostudź.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
- Dodaj posiekane grzyby i smaż razem koło 10 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto
- Mąkę przesiej do miski, posól, wymieszaj widelcem i wlej strumienie gorącą wodę.
- Dodaj olej i wyrób na gładkie ciasto.
- Kiedy już będzie jedwabiste, odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- Odkrawaj kawałki ciasta, rozwałkowuj na placki
- Wykrawaj malutkie kółeczka (średnica 4 cm). Na każdy krążek ciasta nakładaj odrobinę farszu. Zlepiaj brzegi tak jak na pierogi, a następnie zlep końcówki pierożka ze sobą, aby utworzyły się uszka.
- Uszka wrzuć na gorącą osoloną wodę i gotuj około minuty od czasu wypłynięcia.
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 kostki grzybowe
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU
Farsz
- Kapustę posiekaj, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj.
- Odlej wodę dodaj olej, liście laurowe, ziele oraz kostki grzybowe.
- Gotuj kapustę 30-40 minut.
- Dobrze ostudź kapustę i porządnie odciśnij ją, najlepiej w rękach.
- Ponownie ją bardzo drobno poszatkuj i odstaw.
- Grzyby namoczone ugotuj, ostudź i drobniutko posiekaj.
- Połącz grzyby z kapustą i dopraw solą i pieprzem.
Ciasto
- Składniki ciasta ugnieć na gładką, jednolitą masę.
- Kawałki ciasta rozwałkuj na cienkie placki i wytnij małe krążki.
- Na każdy krążek nałóż trochę farszu i zlep jak pierogi. Sklej końce pieroga ze sobą aby uzyskać uszko.
- Gotuj w gorącej, osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.
- Wybierz łyżką cedzakową i ostudź.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora