Katarzyna Sobieszczuk, Sławomir , Iwona Bera-Sapota, kunia i inni (w sumie: 6) rozsmakowali się w tym!
Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry.Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wode.Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki.Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na druszlak, studzimy.Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.Kapelusze kroimy w paski.Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle.Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem.Makaron speghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na druszlaku.Małą lazanierę smarujemy masłem.Układamy 2 plastry selera.Posypujemy Przyprawą do sałatek.Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.Znowy wykładamy makaron.I przykrywamy wszystkie warstwy selerem.
SOS:
Rozpuszczamy łyżke masła .Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko.Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki.Na wierzchu układamy plastry sera.
Posypujemy po wierzchu przyprawa do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut.Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące. Można powtórnie odgrzewać .
konkurs kulinarny, dania z makaronem, fixy kamis, zestaw do gotowania
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.