• Makaron Lubella Kokardki 1 opakowanie
• krewetki tygrysie 20 sztuk
• kwiaty cukinii 12 sztuk (lub cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki)
• pomidorki wiśniowe 250g
• czosnek 3 ząbki
• cytryna 1 sztuka
• koperek do dekoracji
• olej rzepakowy
• masło 40g
• sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
Wyjmij ze środka kwiatów cukinii pręcik kwiatowy, który jest gorzki i brudzi. Na dużej, mocno rozgrzanej patelni z olejem, przesmaż krewetki po minucie z każdej strony. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pomidorki wiśniowe i kwiaty cukinii (lub cukinie pokrojoną w paseczki). Makaron dodaj do patelni z krewetkami. Podlej kilkoma łyżkami wody pozostałej z gotowania makaronu i gotuj około minuty.
Dodaj masło pokrojone w kostkę, sok z cytryny i mieszaj energicznie tak, by powstał sos (jeśli jest zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę wody). Dopraw solą i pieprzem, udekoruj koperkiem i podawaj.