• 1 słoik (280 g.) dżemu Łowicz pomarańcza i cytryna
• 1 szklanka sypkiego ryżu
• 2 szklanki mleka
• 200 ml. śmietanki 30%
• 2 łyżeczki masła
• pół laski wanilii
• opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.