Dwie, różne babki wielkanocne za jednym zamachem

Składniki

4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki razowej
1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
10 jajek (L)
10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
200 ml oleju Rapso
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
4 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
500 g malin
1/2 szklanki wody
cukier (według uznania)

Sposób przyrządzenia

1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.

2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy.

4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.

5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem
z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.

6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.

7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.

Smacznego!