Składniki (9-10 sztuk):
• 1 szklanka mąki żytniej
• 3 szklanki mąki pszennej
• 14 g drożdży suszonych
• szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
• 2 żółtka
• 2 łyżki oleju Rapso + olej do posmarowania
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• pestki słonecznika Kresto
• sezam Kresto
• 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
1. Przesypujemy do miski suche składniki (bez słonecznika i sezamu) i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy wodę (pamiętajmy, aby była ciepła, nie gorąca), żółtka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, możemy dodać odrobinę ciepłej wody.
3. Wyrabiamy ciasto ręką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut).
4. Tworzymy z ciasta kulę i otaczamy cieniutką warstwą oleju. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to od 1 do 2 godzin.
5. Po tym czasie dodajemy 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Formujemy zgrabne kuleczki i układamy je w odstępach na blaszce. Tak przygotowaną blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki powinny mniej więcej podwoić swoją wielkość.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu jajkiem. Posypujemy sezamem, słonecznikiem oraz mąką żytnią.
8. Bułeczki pieczemy 15–20 minut, do ładnego zbrązowienia.