Niedobory te są spowodowane nieprawidłowo zbilansowaną dietą, brakiem słońca i stresem, a są kluczowe dla sprawnego działania organizmu. Często musimy, więc dostarczać potrzebnych nam składniki odżywcze za pomocą syntetycznych lub naturalnych suplementów w postaci np. tabletek, syropów, ziół. Jest...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Czy przyjmować suplementy diety?Jak we wszystkich tego typu sprawach nasuwa się odpowiedź: to zależy. Bo odpowiedź na pytanie: „leczenie czy żywienie?” nie jest jednoznaczna, a różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Teraz Główny Inspektor Sanitarny opracował kompendium, czyli co powinniśmy wiedzieć...
Pielęgnacja ciała i włosów niemowlęcia – odkryj właściwości nagietka lekarskiego Nasza pierwsza propozycja dotyczy pielęgnacji ciała i włosów twojego malucha. Doskonale wiemy, że z pewnością nie jest to dla ciebie pole do oszczędności. W drogeriach Super-Pharm ułatwiamy...
Jak objawia się kolka u dziecka i czy można określić co ją wywołuje? Kolka jelitowa to bolesne skurcze żołądka i jelit. Nie do końca znana jest jeszcze przyczyna występowania kolki. Jednak wg. ostatnich hipotez pojawienie...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Dieta kopenhaska to jedna z najpopularniejszych, a z drugiej strony najbardziej krytykowanych diet. Nazywana również szwedzką lub duńską, jej stosowanie...
Okazuje się że z pięciu łyżek zjadanego pokarmu, jedną łyżkę pochłania nasz mózg. Dlatego, to co maluszek zjada każdego dnia ma ogromny wpływ na rozwój jego zdolności. To szczególny okres dla...
Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeden z tych kwasów – DHA – stanowiąc aż ok. 25% tkanki mózgowej - jest niezbędny i jednocześnie bezcenny dla rozwoju narządu wzroku oraz układu nerwowego. DHA zapewnia właściwą...
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Jednak przed zakupem kolejnych produktów warto zastanowić, czy nasza dieta dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników które odpowiedzialne są za zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci. Odpowiednio skomponowane żywienie to podstawa naszego zdrowia, ponieważ dzięki temu działamy nie na...
Komisja Europejska stwierdziła, że stosowane w wielu suplementach diety oraz żywności pochodne hydroksyantracenu, mogą powodować raka jelita. Pochodne hydroksyantracenu są to związki występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin - takich jak aloes i senes. Ekstrakty tych substancji są...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Rozszerzając dietę niemowlaka o owoce, najlepiej bazować na tych uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Mamy wtedy gwarancję, że owoce zostały zerwane, wtedy kiedy dojrzały i nie wymagały wielu konserwantów, by przetrwać długą podróż. Jednymi z tych, które warto podawać...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Dieta 40-latki ma chronić jej organizm oraz przyspieszać zwalniający w tym wieku metabolizm.Istotne jest również dostarczanie fitoestrogenów z pożywieniem- ponieważ nasze hormony zacznają się obniżać.Bezapelacyjnie...