Wśród charakterystycznych dla Wielkanocy ozdób najczęściej pojawiają się jajka, pióra, kurczaczki, zajączki oraz wiosenne zielone gałązki i kolorowe kwiaty. Wszystkie te ozdoby możemy wykorzystać do stworzenia...
Nadchodzą święta Wielkanocne. Na pewno niewielu z nas dokładnie zdaje sobie sprawę, jakie zwyczaje i tradycje wiążą się z tym świętem. Muszę przyznać, że sama o wielu z nich nie miałam pojęcia. Chciałam je Wam trochę przybliżyć, abyśmy przeżywali je trochę bardziej świadomie. Pierwszy symbol...
Aby zrobić takiego ślicznego króliczka potrzebujemy dużą serwetkę i równie dużo cierpliwości. Istnieją różne techniki i wzory królików, które możemy z tej serwetki stworzyć. Do naszego orgiami...
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Przygotowujesz święta? Długie godziny spędzasz w kuchni? Mamy dla Ciebie coś co umili ten czas jeszcze bardziej. Wystarczy, że pochwalisz się zdjęciem wybranej potrawy wielkanocnej, która smakowicie wygląda. Do wygrania książki, które będą inspirowały Cię w kuchni nie...
Barszcz czerwony na Mazowszu, zupa ze święconki w Małopolsce, żurek wielkopolski — mimo różnych tradycji i zwyczajów wszystkie wielkanocne stoły zawsze uginają się pod obfitością potraw. Co zawiera majonez light? Jak wybierać gotowe ciasta, gdy zabraknie...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...
Za oknami piękna wiosna. Zielenią się trawniki, kwitną żonkile, pojawiają się pierwsze liście. Przed nami Wielkanoc, święta kolorowe i bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji. To czas...
Do świąt pozostało już tak mało czasu, że praktycznie to ostatnia chwila żeby zrobić zakupy i zaplanować ostateczne menu. Jeśli jeszcze nie zaplanowałaś jakie podasz mięsa na Wielkanoc lub chcesz je dodać do listy, którą już zrobiłaś, świetnie, że tu trafiłaś....
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Wielkanoc to święto jajek, warto więc przygotować kilka dań, w których będą one grały główną rolę. Podobno im więcej jaj na stole, tym lepiej będzie wiodło...
Wielkanoc to święto ruchome, które zawsze wypada między 22 marca a 25 kwietnia. W 2025 roku terminy kluczowych dni Wielkanocy przypadają: Niedziela Palmowa: 13 kwietnia 2025 Wielki Czwartek: 17 kwietnia 2025 Wielki Piątek: 18 kwietnia 2025 Wielka Sobota:...
Radosna atmosfera świąt Wielkanocy ubogacona wiosenną aurą napawa wszystkich optymizmem i chęcią do działania. Jak wiadomo święta to okazja do przyrządzania przepysznych i wymyślnych potraw,...
W dawnej Polsce, ściślej niż dziś przestrzegano Wielkiego Postu. Już od Środy Popielcowej niemal całkowicie wykluczano z menu mięso, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz nabiał i cukier. Potrawy maszczono zwykle olejem roślinnym. W czasie...
Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
Przekonasz się, że łatwo połączyć tradycję z nowoczesnością. Pełne tradycji święta w niecodziennych okolicznościach? Skorzystaj z naszych propozycji, a Twoje Święta Wielkanocne będą niepowtarzalne.
Dobrze byłoby usiąść spokojnie w święta, napawać się rodzinną atmosferą. Dla pań jest to jednak zwykle czas gonitwy, wielu godzin spędzonych w kuchni, zmywania sterty naczyń, robienia porządków w całym domu, myśleniu o zajączku dla...
Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji.
Na każdym wielkanocnym stole królują jajka przygotowywane na różne sposoby. Najbardziej znane i najprostsze są jajka z majonezem, a ich bardziej wyszukana wersja to jajka faszerowane. Farsz do tego typu jajek robi się z żółtek ugotowanych na twardo jaj...