Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Rozszerzanie diety niemowlaka to przełomowy moment w życiu każdego dziecka oraz jego rodziców. Chociaż mleko matki nadal pozostaje głównym źródłem pożywienia, stopniowo wprowadzane są nowe smaki. Wszystko po to, by po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko spożywało...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Aby procesy te przebiegały prawidłowo niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy niemowlęciu koniecznych składników pokarmowych, witamin oraz minerałów. Równocześnie prawidłowe żywienie w pierwszym okresie życia pozwala uniknąć wielu dolegliwości wieku niemowlęcego, a także zmniejsza...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Coraz częściej napój sojowy, ryżowy, owsiany, orkiszowy, migdałowy czy kokosowy zastępuje mleko krowie w codziennej diecie całej rodziny. Jak się jednak okazuje napój roślinny nie jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników jakie są zawarte...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do nas z Indii. Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, nie jest szczególnie aromatycznym owocem (dokładnie tak, bakłażan to nie warzywo!), dlatego możemy go łączyć z innymi warzywami. Kiedy można wprowadzać bakłażana do diety dziecka? Według...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Domowe napoje izotoniczne dla dzieci to świetny sposób na nawodnienie organizmu i wyrównanie poziomu elektrolitów szczególnie podczas wysiłku lub choroby malca. Poziom elektrolitów stale się zmienia i bardzo łatwo jest go zachwiać szczególnie u dzieci, których organizmy...
W tym artykule odkryjemy, jak jod wpływa na nasz metabolizm, jakie są konsekwencje jego niedoboru oraz jak wprowadzenie odpowiednich pokarmów zapewnie ci jod w diecie, co może wydatnie wpłynąć na zdrowie. Spis Treści: Wprowadzenie:...
Afty u dzieci to bolesne nadżerki, czyli ubytki w jamie ustnej. Mają one postać białej lub szarej plamki otoczonej czerwoną, zapalną obwódką. Pojawieniu się aft może towarzyszyć powiększenie się węzłów chłonnych. Afty u dzieci przeważnie występują pojedynczo, ale mogą...
Katar u małego dziecka występuje niezwykle często. Jest on zazwyczaj pierwszym objawem przeziębienia, ale może pojawić się również na skutek alergii. Maluchy często chorują ,bo ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dojrzały i w ten sposób się kształtuje. Katar u dziecka może się więc pojawić bez...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
Zastanawiasz się, co i jak powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka, by jego serce biło długo, mocno i bez zakłóceń (doradza kardiolog dziecięcy Poznań)? Poznaj kilka zasad, które pomogą Ci w tym wyborze! 1....
Od kiedy zaczęłaś czytać etykiety i czy pojawienie się dziecka miało na to wpływ? Kiedy byłam w ciąży zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem. Bardzo dużo czytałam w tym czasie o tym co powinnam jeść, żeby dostarczyć...