Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...
Witamina D – dlaczego jest tak ważna Witamina D to grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najważniejsze formy witaminy D to witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Witamina D kojarzona jest głównie z tego, że pomaga w przyswajaniu...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Groźne zmiany patologiczne w jamie ustnej Próchnica zębów wywoływana jest przez bakterie, te natomiast z łatwością przedostają się z miejsca zakażonego do innych narządów w naszym ciele. W przypadku dzieci należy liczyć się z nieprawidłowościami w rozwoju zębów i krzywym zgryzem, który z...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Wapń to bardzo ważny pierwiastek, który przede wszystkim stanowi budulec kości, zębów, naczyń krwionośnych, paznokci i włosów. Ponadto bierze on udział w wielu przemianach enzymatycznych i odpowiada za prawidłową pracę mięśni w tym również serca. Wapń uczestniczy także w procesach zapalnych, kaskadzie...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jest to okres, który chcemy spędzić w gronie najbliższych nam osób. Zatrzymać się na chwilę w codziennej bieganinie i skupić się na przyjaciołach i rodzinie. Zanim jednak będziemy mogli wygodnie rozsiąść...
Słynie z tego, że jest po prostu smaczny! Mało kto wie, że dobrej jakości ser żółty to źródło całego bogactwa składników odżywczych. Wszystkie doskonale dopełniają każdą dobrze zbilansowaną...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Czego nie wolno jeść w ciąży? Ciąża to czas kiedy przede wszystkim buzują w Nas hormony, pojawiają się różne, czasem naprawdę bardzo dziwne zachcianki. To czas, gdy wstajemy w środku nocy z niepohamowaną ochotą na cały słoik ogórków kiszonych, po to, by od samego rana walczyć w okropnymi mdłościami....
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Nasiona sezamu są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Są one doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy B1, cynk, selen. Sezam jest również bogaty źródłem kwasów nienasyconych. Ciasteczka wytwarzane z nasion sezam, czyli popularne u nas sezamki,...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia? Więcej w temacie: Czym...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...