Serwatka jest produktem ubocznym powstający podczas produkcji sera – jest to płyn oddzielający się od skrzepu mleka. W poprzednich dekadach była traktowana jako odpad, ale współczesne badania nieco zmieniły ten stan, wskazując, że serwatka ma wiele właściwości korzystnych dla naszego
Truskawki są owocami sezonowymi, które niestety są u nas dość krótko. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca, można je czasem jeszcze znaleźć w lipcu. Są pysznym składnikiem deserów, ale można je również jeść samodzielnie, bo zawierają wiele cennych minerałów, a przede wszystkim witaminę C. Wiele...
Opalenizna a dziecko Mamy, które musiały przeżywać swój ostatni trymestr ciąży w okresie letnim, wiedzą, że jest to dla organizmu nie lada wyzwanie. Pojawiają się wówczas obrzęki nóg i stóp, ogólnie osłabienie organizmu i częstsze problemy ze skórą. Kobieta męczy...
Wiemy, iż obecnie ze względu na pandemię koronawirusa musimy pozostać w domu, ale miejmy nadzieję, iż niebawem sytuacja wróci do normy i będziemy mogli spędzać czas na świeżym powietrzu. Oprócz aktywności należy zadbać o prawidłową dietę, w której...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...