KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 321975 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 25-01-2014 18:36
Dzisiaj obchodzę swój Dzień Wałkonia. Zmieniam tylko miejsca leżakowania.
Od czasu do czasu w przerwach śledzę moje ulubione portale. I na jednym z nich moja AlusiaSz zapodała świetny deser. I tu skończyło się świętowanie moje. Pobiegłam do kuchni i stworzyłam "takie małe co nieco".
Składniki:
1 opakowanie galaretki
1 opakowanie budyniu śmietankowego.
1 kartonik 200ml smietanki 30%
9 delicji szampańskich
2 łyżki kakao Puchatek
Troszkę wiórków kokosowych.
Sposób przyrządzenia"
Rozpuścić galaretke i przelać po troszkę do pucharków i pozostawić do stężenia.
Nadesłane przez: Dunia dnia 24-01-2014 20:55
Prawdziwa zima nastała. Temperatura rzędu minus 15-17 stopni. A mnie zamarzyła się wiosna. I zrobiłam sobie wiosnę na talerzu.
Tym razem sałata masłowa w wiosennym sosie.
Składniki:
Sałata masłowa
1/3 dużego ogórka
4 duże rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 duża łyżka majonezu
1 duża łyżka jogurtu
1 duża łyżka śmietany
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Rzodkiewkę umyć i pokroić w słupki
Ogórka obrać i też pokroić w słupki
Szczypior , koper i pietruszkę posiekać
Nadesłane przez: Dunia dnia 19-01-2014 19:34
To jest przepis podany przez moją internetową koleżankę AlusięSz. Gdy go przeczytałam to nie moglam powstrzymać się od upieczenia takich rogalików.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nieco nie zmodyfikowala przepis.
Składniki:
580 g mąki pszennej ( ja dalam tortową z Lidla)
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego ( taki akurat miałam w domu)
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
50 g świeżych drożdży
Ziarenka wanilii wyskrobane z laski wanilii. Pozostałóść pokroiłam i dodałam do cukru pudru. Będę miała naturalny cukier waniliowy.
Dodatkowo:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Drożdze swieże wymieszac z łyżką mąki, cukrem oraz odrobiną letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Roztrzepać jajka dodac sól, cukier, mleko, olej. Mieszając powoli dodawac mąkę, sok z cytryny oraz drożdże. Na koniec dodać roztopione ale ostudzone masło. Wyrabiać na gładkie ciasto, starając się nie podsypywać dużo mąki.
Pozostawić do wyrośniecia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto lekko zagniesć.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okragły placek. Przekroić jak pizzę na 8 części. Posmarować ciasto roztopionym masłem i zwinąć jak naleśnik. Brzegi rogali zagnieść mocno i uformowac rogala.
Pozostawić do wyrośnięcia na okolo 40 minut.
Przed pieczeniem rogale posmarować jajkiem i posypać makiem.
Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Część rogali naszprycowałam robionym przeze mnie musem jabłkowym, bo takie lubi moja starsza wnuczka.
Wyszło mi 32 rogalików.
Smacznego!!!