KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322006 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 02-12-2013 15:26
Po weekendzie zostają w lodówce różne "resztki".
Więc robię zapiekankę.
Składniki:
Kawałek wędzonego boczku lub wędzonej słoninki.
Kawałek kielbasy ( tylko błagam nie tej najtańszej, bo zepsuje cały smak).
Kawałki pieczonego kurczaka. Ja mialam udko i podudzie.
1/2 ugotowanego kalafiora.
1/2 ugotowanego brokuła.
1 duża cebula, dwa ząbki czosnku.
9 średnich ziemniaków.
Przyprawa do ziemniaków.
1/2 szklanki śmietanki .
3 jajka.
15-20 dag sera żółtego.
Ziemniaki obrane i surowe ( 1/2 ) pokroiłam w talarki i wyłożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą brytfanny. Posypać przyprawą do ziemniaków.
Boczek, kiełbaskę , kurczaka podsmażyć na odrobinie masła, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Jeszcze chwilę posmażyć. wyłożyć równomiernie na ziemniaki.
Podzielić ugotowanego kalafiora i brokuła na małe różyczki i wyłożyć na mięsie.
Resztę ziemniaków pokroić w talarki i wyłożyć na warzywa. Posypać przyprawą.
Jajka wymieszać ze śmietanką i tartym serem, wyłożyć na ziemniaki.
Brytfannę przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 180 stopni i 1 h.
Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i wstawiłam ponownie do piekarnika aby zapiekanka zarumieniła się.
Gdy lekko ostygnie wykładamy szeroką łopatką na talerze.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 15:46
Moje wnuczki uwielbiają rybę czyli paluszki rybne a szczególnie takie, które sama zrobię.
A więc z myślą o dzieciach podaję przepis.
2 opakowania mrożonego czarniaka. Zastepczo mogą być filety z morszczuka.
3 jajka
mąka
bułka tarta
olej z pestek winogron do smażenia.
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-11-2013 06:55
To, że przepadam za rybami to fakt. I to, że w mieście nad jeziorami nie kupię świeżej ryby to też fakt. Nawet jeśli sprzedawca zapewnia, że jest ona świeża, to i tak jej stopień świeżości poznajemy na patelni.
Dlatego wolę kupić rybę głęboko mrożoną . Ostatnio ( parę miesięcy temu) odkryłam filety z czarniaka.
Bardzo je lubię. Bo jest to naturalna ryba o zwartm ścisłym mięsie. i smakuje wybornie.
A na jutro proponuję pulpeciki rybne w sosie cytrynowo- koperkowym.
Składniki:
2 opakowania filetów z czarniaka .( ja kupuje w Lidlu).
1/2 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 mała cebulka
1 cytryna
3 łyzki posiekanego koperku
1/2 szklanki smietanki 30%
łyżka masła i 3 łyzki mąki.
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety rozmrozić, opłukac pod bieżącą zimną wodą i osuszyć w papierowym ręczniku.
Zemleć razem z cebulą. , dodać mleko, bułke tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli jest za rzadka, dodać bułkę tartą, jeżeli za ścisła, dodać odrobinę mleka.
Uformowac okrągłe kulki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem kostki rosołowej .
Na patelni rozgrzać masło i dodać mąkę , dodać wodę i przyprawy ( w tym startą skórkę z wyparzonej cytryny i sok ). Rozprowadzić wszystko dokładnie, dodać śmietankę i koper. Przełożyć pupeciki do sosu i chwilę w nim przetrzymać.
Podawać z ziemniaczkami z wody i sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem.