KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322034 |
Nadesłane przez: Dunia 15-01-2014 19:17
Na prośbę Reni .
Też lubię krupnik a najbardziej na drobiowych żołądkach. Jest z tym trochę zabawy. Ale i smak nieziemski.
A więc przygotowujemy składniki.
1/5 kg drobiowych żołądków.
2 marchewki
1 mała pietruszka.
kawałek selera i kawałek pora.
1 łyżka mrożonego lubczyku . Może też być suszony.
4 duże ziemniaki
5 dużych łyżek grubej kaszy jęczmiennej.
łyżka posiekanego kopru i łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty.
Sposób wykonania:
Żołądki obgotować w wodzie z dodatkiem Warzywka ( 1 łyżka) . Oczyścić i pokroić w plasterki.
Ugotować wywar warzywny, tzn zalać warzywa wodą około 2,5 litra.
Dodać sól, ziołowy pieprz i lubczyk.
Gdy marchew jest "prawie" miękka, wywar przecedzić.
Dodać kaszę i pokrojone żołądki. Gotować aż żołądki i kasza będą " prawie"miękkie.
Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości.
Sprawdzić na gęstość. Ewentualnie dolać wody i doprawić. Zagotować.
Wrzucić koper i pietruszkę i można podawać.
Smacznego!!!
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p17763,Blog.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b807-1,Kulinaria.html