Dom Pełen RadościKategorie: Zainteresowania, Rodzicielstwo, Kulinaria Liczba wpisów: 88, liczba wizyt: 215583 |
Nadesłane przez: Gosia Jatczak 12-07-2015 08:18
Zaczełam piec chlebek no oczywiście córcia pomaga mamie nie opuści takiej zabawy jak wypieki z mamą.
Rozkładanie papieru teżnie ominie kochana pomoc nasza.......
no inam się udał chlebek jest pyszny polecam podam przepis zróbcie to zjecie odrazu taki pyszny.
Przepis na 1 bochenek.
700 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Przepraszam że tak długo mnie nie ma ale obowiązki rodzinne są.
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p19202,Blog.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b904-1,Dom-Pelen-Radosci.html