Składniki: 70 dag jabłek lub śliwek węgierek (lub jedne i drugie), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 30 dag jogurtu (naturalnego lub owocowego), 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej i tarta bułka do formy.
Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Ujemne kalorie- produkty z tej grupy są poszukiwane przez wiele kobiet dbających o linię. Spożywając je przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Pokarm trawimy długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc...
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...