Prosty skład kluczem do sukcesu W słodyczach znajdziemy głównie cukier prosty, który jest nie tylko źródłem energii, ale również pobudza układ nerwowy i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Poza tym jedzenie...
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Żółtaczka u niemowląt – przyczyny i rodzaje żółtaczek Żółtaczka u dzieci spowodowana jest zbyt dużym stężeniem bilirubiny we krwi. Przyczyną jest brak równowagi między produkcją bilirubiny a jej eliminacją z organizmu malucha [1]. Głównym objawem żółtaczki...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
UNICEF, WHO i Czerwony Krzyż opublikowały nowe wytyczne dotyczące ochrony dzieci i szkół przed rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Wytyczne zawierają praktyczne wskazówki dla nauczycieli, rodziców i dzieci. Zajęcia dydaktyczne zostały na razie wstrzymane do 25 marca, być...
Sezon jesienno-zimowy obfituje w infekcje górnych dróg oddechowych i gardła. Co roku odnotowuje się też wiele zachorowań na grypę. Raz na kilka lat pojawia się nowy wirus wywołujący ogólnoświatową pandemię. Tak jest i w tym roku – lawinowo rośnie liczba chorych na zapalenie płuc wywołane bardzo szybko...
Czym jest suchy kaszel? Kaszel to działanie odruchowe, które oczyszcza drogi oddechowe z substancji drażniących i śluzu. Istnieją dwa rodzaje kaszlu: produktywny i nieproduktywny. Przy pierwszym organizm wytwarza wydzielinę...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Kto nie lubi lodów? Nie znam takiej osoby. Dlatego na zbliżające się ciepłe dni każdy uwielbia ten pyszny, słodki i przede wszystkim zimny deser, a dzieci są jego wyjątkowymi smakoszami. Jednak Każdy rodzic dobrze wie, że nie każde lody kupione w sklepie są dobre i zdrowe...
Nie tylko sałatki i sokiOprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę...
Obiad dla dzieci jest głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinien on być najbardziej treściwy z posiłków. Każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest chude mięso...
Chłopcy urodzili się za wcześnie, już w połowie siódmego miesiąca ciąży. Grześ urodził się w zamartwicy i ważył zaledwie 700 gramów....
„Gdy okaże się, że dziecko ma alergię na białka mleka krowiego, to zaleca się generalnie, by mama nadal je karmiła, eliminując z swojej diety mleko...
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny inaczej nazywany witaminą B9. Ma postać jasnożółtej substancji, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Najbardziej...