Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Wystarczy dobre ciasto, ulubione składniki i pizza domowa gotowa. Dzieci uwielbiają pizzę nie tylko jeść, ale także przygotowywać. Poza mnóstwem frajdy, wspólne robienie domowej pizzy może zachęcić malucha do pomagania rodzicom w kuchni oraz tworzenia własnych dań. Czy...
Od mięsa do otulającego go smakowitego sosu długa droga, a na tej drodze równie długa lista barwnych potraw. Wybieramy takie przepisy na grilla, które gwarantują obłędne doznania smakowe. Abyśmy nie odchodzili od stołu ociężali i nie nabawili się przy...
Wraz z wiosną chce nam się więcej: aktywności fizycznej, wycieczek, a także nowego, świeżego i soczystego jedzenia. Nasze żołądki uwielbiają witać się z wiosną, a pierwsze nowalijki wiosenne doskonale nadają się do tego by dietę wzbogacić zarówno kolorami,...
Do świąt pozostało już tak mało czasu, że praktycznie to ostatnia chwila żeby zrobić zakupy i zaplanować ostateczne menu. Jeśli jeszcze nie zaplanowałaś jakie podasz mięsa na Wielkanoc lub chcesz je dodać do listy, którą już zrobiłaś, świetnie, że tu trafiłaś....
Pisanki to powszechnie przyjęte określenie na zdobione jajka, które przygotowujemy na Wielkanoc. Nazwa wzięła się od techniki ozdabiania jaj za pomocą "pisania" czyli rysowania wzorów na skorupce jaj rozgrzanym woskiem, a następnie zanurzania ozdobionych...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne...
Wszyscy znamy to uczucie, gdy nie możemy pozbyć się przez kilka dni zatkanego nosa utrudniającego oddychanie, zwłaszcza podczas snu, co chwilę musimy sięgać po chusteczkę lub stosować nieprzyjemne spraye. Warto więc znać domowe sposoby na katar, które przyspieszą ustąpienie...
Jaka jest najlepsza potrawa na kolację walentynkową? To zależy od gustu ucztujących, ale bez problemu można skomponować walentynkowe menu tak, żeby dania smakowały zakochanym, a przy okazji znalazły się w nich afrodyzjaki. Czym właściwie są afrodyzjaki? Afrodyzjakami nazywane...
Trzeba więc zadbać przede wszystkim o to, by wzmocnić odporność dziecka, dzięki czemu będzie ono mniej podatne na choroby. Jak to jednak zrobić? Tradycyjne rozwiązania nie zawsze są dobre Sposobem na uchronienie dziecka przed grypą może...
Zapracowana mama zwykle ma na głowie masę obowiązków. Jedno zadanie goni drugie i czasami trudno jest je wszystkie pogodzić, odpowiednio zaplanować, poukładać tak żeby było dobrze. W wielkim pędzie organizacji życia rodzinnego zdarza się zapominać o sobie. Właśnie wtedy...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Świąteczny barszcz biały, zupa lub sos grzybowy to potrawy, które wyróżniają się charakterystycznym odczuciem smakowym, bez których dla znacznej liczby osób święta mogłyby wyglądać zupełnie inaczej, niż wyglądają. Grzyby jako hobby Zbieranie...
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Wśród osób odchudzających się i trzymających sylwetkę w ryzach wciąż pokutuje twierdzenie, że makaron tuczy. Nie jest to prawdą, ponieważ ugotowane kluski mają średnio 140-150 kcal w 100 g. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem włoskich past, dania z makaronem możesz włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj...
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne....