Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Czym jest próchnica u dzieci? Próchnica to zakaźna choroba bakteryjna. Atakuje tkanki twarde zęba i w tych miejscach pojawiają się ubytki wymagające leczenia. Próchnica może wystąpić już u niemowlaka, któremu dopiero wyrastają pierwsze ząbki na skutek zbyt długiego picia z butelki lub zasypiania...
Ciąża to chyba jedyny czas w życiu kobiety kiedy cieszy się ona, że tyje. To dobry sygnał, bo oznacza, że maleństwo, które nosisz pod sercem rośnie i prawidłowo się rozwija. Jednak na pewno nie raz zastanawiasz się czy Twoja waga jest prawidłowa i czy nie przytyłaś za dużo. No i jak nie przytyć w...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
Ciasto w kubku z mikrofali stało się teraz po prostu modne. Za taką modą można gonić, zwłaszcza, że to czekoladowe co nieco podbija serca wszystkich,...
Syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Doskonale łagodzi on kaszel oraz zabija bakterie. Zawiera wiele wartościowych...
Co oznacza zakwaszenie organizmu?
Słowo dieta wzbudza w nas mieszane odczucia, kojarzy nam się z odchudzaniem, wyrzeczeniami naszych ulubionych potraw. A tak naprawdę oznacza określony sposób odżywiania. Chciałabyś po świętach...
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija...
Cukier był od zawsze symbolem...
Czy Ty też jesteś „zarządcą” zdrowia swojej rodziny? To my kobiety zazwyczaj biorą na siebie odpowiedzialność za kondycję wszystkich członków familii,...
Jaki jest najlepszy syrop na suchy kaszel? Wiele osób nie wyobraża sobie innego niż ten, który przyrządzany jest z cebuli według przepisu babci. Nie dość, że jest...
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Część rodziców przyznaje, że ma świadomość, że ich dziecko w szkole najczęściej korzysta z chipsów i słodyczy. Tymczasem lekarze alarmują, że śmieciowa dieta jest powodem stale rosnącej liczby otyłych dzieci. Do tego apelu coraz częściej...
Wyniki badań nie muszą być jasne tylko dla wtajemniczonych. Warto wiedzieć, co oznaczają odpowiednie symbole stosowane przez laboratoria i, co tak naprawdę z nich wynika.
1. Ser i serwatka Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu. 2. Biała kiełbasa Zanim ją ugotujesz, nakłuj...