Jedną z najbardziej naturalnych czynności po urodzeniu dziecka jest zapewnienie mu bezpieczeństwa i opieka nad nim. Pozwalając dziecku ssać pierś nie tylko je karmimy, ale także wzmacniamy jego odporność,...
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Tyjesz? Nie możesz zrzucić wagi? A nawet jeśli zgubisz kilogramy, to okazuje się, że za niedługi czas waga wraca do stanu wyjściowego… Skomplikowana sprawa. Naukowcy też chcieli uzyskać odpowiedź, dlaczego tyjemy. A dokładniej – który składnik pożywienia jest odpowiedzialny za nadmierny przyrost...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Jak dowiodły badania naukowe, osoby, które kontrolują swoje emocje, działania i uwagę są zdrowsze, szczęśliwsze, budują także trwalsze relacje z innymi, więcej zarabiają, skuteczniej radzą sobie ze stresem, konfliktami i innymi przeciwnościami. Siła woli z pewnością przydaje się więc w osiąganiu celów...
Jeżeli oczekujecie na pojawienie się na świecie Waszego maluszka, to jesteście na właściwej stronie:) Familie organizuje „Przygodę z macierzyństwem” od kilku lat w całej Polsce po to, by wspierać rodziców i przekazywać im cenną wiedzę. Przygotowujemy dla...
Good mood food to inaczej produkty, które powodują dobry nastrój. Kakao oczywiście również do nich należy i instynktownie po nie sięgamy, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z przyjemnością i spokojem. Jednak nie jest to największy nasz sprzymierzeniec w walce...
Znane to stwierdzenie, które z pewnością powtarza każdy lekarz jak mantrę: „odpowiednie witaminy w ciąży i mikroelementy zwiększają szansę na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu oraz niemowlęcia” (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). Najlepiej będzie gdy zapewnisz...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
O ile codzienne tracisz ok. 100 pojedynczych kosmyków, nie ma powodów do zmartwień – nie jest to bowiem nadmierne wypadanie włosów. Przyczyny takiego stanu związane są bezpośrednio z cyklem wzrostu kosmyków – przechodzeniem z fazy anagenowej (fazy wzrostu) w fazę telogenową (fazę wypadania). Jeżeli...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Mamy odmienne przyzwyczajenia, mieszkamy w różnych miejscach, odżywiamy się także inaczej: zgodnie z tradycją, wierni przyzwyczajeniom, stosując diety z powodów ideologicznych lub zdrowotnych. Można powiedzieć, że wiele nas różni. Co nas łączy? Z pewnością negatywny stosunek...
Małe dziecko dopiero poznaje świat i samego siebie. Bezustannie się uczy i co chwilę możesz zauważyć, że umie coś nowego. Pomóż mu zdobywać nowe umiejętności i rozwijać się poprzez zabawę i nowe doświadczenia. Podpowiadamy jak to zrobić. Jak...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Walka z dodatkowymi kilogramami dla wielu osób jest niezwykle trudna, zwłaszcza, gdy lubimy jeść i czerpiemy z jedzenia dużą przyjemność. Często jesteśmy głodne lub po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Aby ułatwić sobie wytrwanie w diecie, często sięgamy po środki hamujące...
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Dziś kobiety coraz później decydują się...
Dziś kobiety coraz później decydują się...