Jak zaczęła się przygoda współpracy z przyszłymi i aktualnymi rodzicami? Czy było to spełnienie marzeń, czy impuls spowodowany brakiem takich usług na rynku? Jedno i drugie. Pierwszy raz myśl,...
Rozszerzanie diety niemowlaka jest konieczne, ponieważ po pierwszym półroczu jego życia wyczerpują się zapasy żelaza zgromadzone w życiu płodowym. Po 6. miesiącu życia dziecka samo mleko mamy nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na żelazo i inne składniki odżywcze...
Zęby mleczne umożliwiają prawidłowe odżywianie dziecka, zapewniają estetyczny wygląd jego twarzy i dobre samopoczucie, wpływają na prawidłowy rozwój mowy, a przede wszystkim utrzymują przestrzeń dla zębów stałych, które będą wyrzynać się na ich miejscu. Niestety ich wartość...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Stawia się w niej oceny, wprowadza mniej lub bardziej surową dyscyplinę, stawia wymagania, uczy ogromu rzeczy – szkoła. Dla wielu z naszych dzieci nie jest to miejsce przyjemne. Lubią ją w różnym stopniu i zgodnie ze swoim zapałem i nastawieniem do niektórych przedmiotów...
Nadwrażliwym dzieciom żyje się o wiele trudniej niż pozostałym. Nie lubią zmian, trudno adaptują się do nowych warunków i łatwiej wpadają w złość. Także szybciej się męczą i brak im cierpliwości. Poza tym do większości rzeczy są nastawione negatywnie.Nadwrażliwość u dziecka – pomóż...
Co oznacza „dobre przygotowanie psychiczne” do porodu? Beata Klimek-Żurawska: Kiedy jedziemy w życiową podróż, wcześniej dowiadujemy się jakie zwyczaje panują w danym regionie, do którego się wybieramy,...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Już od kilku lat w Polsce prowadzone są akcje edukacyjne, które mają propagować zdrowe postawy żywieniowe wśród szerokiego grona odbiorców. Działania takie podejmowane są zarówno przez agencje rządowe, jak i stowarzyszenia producentów różnych branż. „5 porcji warzyw, owoców...
Różnimy się wzrostem, wagą, kolorem włosów i wieloma innymi cechami, ale także kształtem i rozmiarem piersi. Statystyki jednak wskazują, że wiele z nas nosi źle dobrane staniki. Dlaczego nie potrafimy sobie z tym poradzić? W tym trudnym zadaniu postanowili nam pomóc...
Choroba zwana wszawicą występuje we wszystkich krajach, bez względu na klimat czy położenie. Wszy występują jednak wyłącznie u ludzi. Zwierzęta nie mogą ich przenosić, a jednym sposobem zarażenia się nimi jest bezpośredni kontakt włosa z włosem. Wiele osób uważa,...
Planowanie zakupów
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Co piąta miesiączkująca kobieta cierpi na endometriozę. Przypadłość ta jednak najczęściej dotyka trzydziesto- lub czterdziestolatki. Schorzenia te są uwarunkowane genetycznie i związane z wysokim poziomem estrogenów. Jednak nie u wszystkich występują te same objawy. Choroba może także przebiegać...
„Kiedy potrzebujemy dodatkowego zastrzyku gotówki, warto zastanowić się nad szybką pożyczką pozabankową. Pamiętajmy jednak, aby zawsze odpowiedzialnie gospodarować swoimi finansami i wnioskować o pożyczkę dopiero po dokładnym przeanalizowaniu naszej sytuacji finansowej....
Właściwy pomiar temperatury ciała, czyli kiedy mówimy o gorączce? Właściwa wartość temperatury ciała waha się w granicach 37 stopni. Jej dokładna wysokość zależy od miejsca pomiaru. Wyróżniamy także tzw. stan podgorączkowy. Temperatura jest wtedy lekko podwyższona,...
Pani Doktor czy możliwe jest rozpoznanie grypy lub przeziębienia już po pierwszych objawach? Pani dr Alina Małmyszko – Czapkowicz: Zróżnicowanie tych dwóch chorób jest stosunkowo...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Kiedy kaszlemy? Każdy z nas wokół strun głosowych, w tchawicy czy w oskrzelach ma receptory zwane receptorami kaszlowymi. To właśnie podrażnienie tych ośrodków powoduje odruch kaszlu. Podrażniony receptor daje sygnał...