Nie zajmują wiele miejsca, a na ich podstawie przygotować możemy balsamy i syropy. Do dzisiejszego dnia pamiętam, jak w dzieciństwie piłem syrop z cebuli zrobiony przez matkę. Przypomina mi się również, jak kładła na skórze...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
W okresie zimowym, gdy ruch i ćwiczenia na świeżym powietrzu mamy mocno ograniczone, warto wybrać się do klubu fitness i popracować nad dobra kondycją. W odróżnieniu...
Szwedzcy naukowcy w swoich ostatnich badaniach udowodnili, że jedzenie codziennie dużych ilości wędliny może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki. Najbardziej typowymi objawami tej poważnej choroby są:
Czym Miód Manuka...
Ból brzucha u dziecka to bardzo szeroki temat i gdyby chcieć omówić wszystkie aspekty tego zagadnienia, prościej by było polecić jakiś przystępny podręcznik, aniżeli wymieniać szczegółowo wszystkie przyczyny bólu brzucha u dzieci oraz metody...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – jest zimozieloną, ozdobną krzewinką, dorastającą do około 2 metrów wysokości. W stanie naturalnym występuje w krajach śródziemnomorskich, natomiast w Polsce uprawiany jest przede wszystkim w doniczce. Surowcem zielarskim...
Gdyby zapytać ludzi, który ból jest bardziej dotkliwy fizyczny czy psychiczny, to odpowiedzi pewnie byłyby podzielone. Ból fizyczny jest bardziej intensywny, ale zazwyczaj krótkotrwały. Możemy go pokonać choćby jakimiś tabletkami przeciwbólowymi....
1. Mężczyzna szybciej trzeźwieje niż kobietaOrganizm kobiety różni się fizycznie od męskiego. To z kolei wpływa na różnice w metabolizowaniu alkoholu. Kobiety mają...
dr med. Piotr Dziechciarz, dr med. Dorota Gieruszczak-Białek, dr med. Andrea Horvath, prof. dr hab. med. Hanna Szajewska
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...
Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum) to roślina z rodziny dziurawcowatych. Jest niskim półkrzewem o drobnych listkach i żółtych kwiatkach, które zakwitają zwykle na św. Jana (24 czerwca) i stąd inna nazwa tego ziela, czyli ziele świętojańskie. Jest to roślina znana już...
Niedawno świat zaszokowały wieści o rozpowszechnianiu się bardzo drastycznej metody odchudzania. Osoby pragnące zrzucić kilogramy połykały pigułki z główką tasiemca lub jajami glisty ludzkiej, aby pasożyt rozwijając się w przewodzie pokarmowym doprowadził...
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
Istotą zdrowego odżywiania jest nie tylko to co jemy, ale także właściwy sposób przygotowywania posiłków. Dotyczy to także warzyw, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą ogromne ilości cennych dla organizmu wartości odżywczych i minerałów. Z kolei smażone...