Pascha nie jest u nas zbyt rozpowszechnioną potrawą świąteczną. Przez wiele osób jest nawet nieznana, ale ci, którzy jej próbowali doceniają ten niezwykły smak. Robi się ją przede wszystkim...
Dlaczego chilli tak na nas działa? Poza tym, że jest afrodyzjakiem, to jedna z najostrzejszych przypraw. Ostre potrawy z nią przygotowane zwiększają metabolizm i dodatkowo pozwalają szybko...
Sposób na niejadka jest dość prosty: trzeba dziecku podać zwykły posiłek w niezwykły sposób. Kanapki można zamienić w łódź z serowymi żaglami, brnącą przez morze z ogórków. Pizza staje się...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
Gdy goście są już w drodze, a Ty nie masz ich czym poczęstować zrób prosty sernik japoński - przepis na sernik składa się jedynie z trzech składników! Wystarczą do tego jajka, biała czekolada...
Prosty i szybki czy wykwintny i wymagający dłuższych przygotowań, każdy niedzielny obiad może być wyjątkowy. Nie wiesz jakie danie tym razem przygotować dla całej rodziny? Mamy dla ciebie pomysł...
W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
Ciąża to chyba jedyny czas w życiu kobiety kiedy cieszy się ona, że tyje. To dobry sygnał, bo oznacza, że maleństwo, które nosisz pod sercem rośnie i prawidłowo się rozwija. Jednak na pewno nie raz zastanawiasz się czy Twoja waga jest prawidłowa i czy nie przytyłaś za dużo. No i jak nie przytyć w...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
Kiedy na zewnątrz upał, a my chcemy zjeść coś lekkiego, najlepsze są sprawdzone przepisy. Dbamy o to by nasze familijne przepisy, które polecamy, zawsze...
Czy wiesz co mówią specjaliści ds. żywienia na temat soków? Zastanawiasz się może jak zaspokoić dzienne zapotrzebowanie Twojej rodziny na owoce i warzywa? Po co sięgnąć, gdy chcesz dać dziecku zdrową przekąskę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Przeczytaj nasz artykuł
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również...