Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Małe dzieci, u których występuje alergia pokarmowa, zwłaszcza te, które źle reagowali na różne produkty spożywcze, są bardziej narażone na rozwój nadwrażliwości...
Ciasto, ryby, naleśniki ze śmietaną i dżemem, czy lody na plaży – to są ważne rzeczy dla każdego malucha. Dla dzieci z alergią pokarmową takie przyjemności mogą jednak skończyć się swędzącą wysypką i pobytem w szpitalu.
Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Baby - lead weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka nazywana też "samokarmieniem". Metoda ta zakłada ominięcie etapu papek, pokarmów zmiksowanych i karmienia łyżeczką.BLW zakłada bowiem naukę samodzielnego...
Kolka niemowlęca zdarza się u 10–40% niemowląt i osiąga apogeum około 12 tygodnia ich życia. W Chinah znana jest pod nazwą "100 dni płaczu". Kolką niemowlęcą określa się napadowy, nie dający się ukoić płacz (czasem krzyk) dziecka. Dolegliwość ta...
Proces wytwarzania i wydzielania pokarmu zachodzący w organizmie kobiety. Naturalne zakończenie cyklu reprodukcyjnego. Rozpoczyna się samoczynnie w chwili urodzenia łożyska. Następuje gwałtowne obniżenie hormonów estrogenów i progesteronu, a gwałtownie zwiększa się ilość...
Ulewanie to zjawisko charakterystyczne dla noworodków i niemowląt. Nie jest ono skłonnością niepokojącą, aczkolwiek powinno ustać wraz z momentem, kiedy maluch nauczy się siedzieć, tj. ok. 6 miesiąca życia. Bywa jednak, że trwa nawet do końca 1...
Metoda laktacyjnego braku miesiączki (z angielskiego - lactational amenorrhea method) - naturalna metoda,oparta na czasowej poporodowej bezpłodności, występująca gdy kobieta karmi piesią i nie miesiączkuje. Gdy nie łączymy jej ze środkami mechanicznymi i chemicznymi można ja uznać za metodę...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej...
Potocznie witamina K odpowiedzialna za krzepliwość krwi, objawem niedoboru są krwotoki, słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran,zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór. W Polsce zalecane jest podawanie wit. K noworodkom od 8 doby życia do 3 m-ca, ale dorośli...
Biotyna uznawana za witaminę bardzo ważna w jadłospisie dzieci, pomaga w wykorzystaniu przez organizm niezbędnych kwasów tluszczowych oraz wplywa na zdrowy wygląd skóry, włosów. Objawami niedoboru mogą być problemy ze skórą (wysuszenie), slabe śiwiejące...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...