Składniki: 35 dag gotowych bezów, 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek (można je zastąpić innymi owocami, np. agrestem, morelami, gruszkami), 15 dag cukru.
Biotyna uznawana za witaminę bardzo ważna w jadłospisie dzieci, pomaga w wykorzystaniu przez organizm niezbędnych kwasów tluszczowych oraz wplywa na zdrowy wygląd skóry, włosów. Objawami niedoboru mogą być problemy ze skórą (wysuszenie), slabe śiwiejące...
Ujemne kalorie- produkty z tej grupy są poszukiwane przez wiele kobiet dbających o linię. Spożywając je przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Pokarm trawimy długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc...
Słowo flambirowanie wywodzi się z francuskiego, od słowa flamme – płomień. Jest to sposób podania potrawy. Charakteryzuje się skropieniem dania alkoholem tuż przed podaniem , a następnie podpaleniem. Oczywiście należy pamiętać o ugaszeniu!
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Rocznice ślubów (gody) posiadają swoje nazwy choć nie każdy o tym wie i je zna. Te Jubileusze są znakomitą okazją do wspomnień i świętowania wspólnie spędzonych chwil wraz z żoną/mężem. * 1 rok - gody papierowe * 2 lata - gody bawełniane
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, będący największym skupiskiem światłoczułych receptorów siatkówki, czyli tzw. czopków. Zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej nazywa się Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD)....
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.
Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej...
Wybór menu na własne wesele nie jest łatwy. Trzeba podjąć decyzję za wielu osób. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji, jednak ważne, żebyście...
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...
Ogólnie mówiąc należy w tym okresie stosować urozmaiconą, wyważoną dietę.Organizmowi, a właściwie dwum, potrzebne w tym okresie są zarówno węglowodany, tłuszcze, witaminy, białka, składniki mineralne. Właściwie wszystko, ale...