"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Dziewięć miesięcy ciąży to czas wyjątkowy, który pozwala mamie odpowiednio przygotować się na przyjście dziecka na świat, a maluchowi dojrzeć, aby móc samodzielnie funkcjonować. Jest to również okres, w którym mama powinna wyjątkowo zadbać o swój dobrostan, ale również o swoją dietę, która może bezpośrednio...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory...
Sprawdź etykietę Zgodnie z prawem* producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% soków warzywnych. „W jakikolwiek”, czyli zarówno cukrami prostymi...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Dla każdej przyszłej mamy najważniejsze jest, aby dziecko było zdrowe. Dlatego właśnie okres ciąży to wyjątkowy czas, w którym przyszła mama powinna szczególnie na siebie uważać i nie ma w tym ani trochę przesady. Okres prenatalny to bardzo ważny czas dla rozwoju dziecka....
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Sieć Żabka poinformowała o wycofaniu produktu przeznaczonego do codziennego spożycia, który może się okazać niebezpieczny dla zdrowia. Sieć Żabka wycofuje bagietkę grilową W związku z informacją otrzymaną od dostawcy, dotyczącą możliwości wystąpienia bakterii...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Sprawdź, jak znaleźć dobry catering dietetyczny i czym kierować się przy wyborze. Dieta z dostawą - jak wybrać firmę cateringową? Na początek trzeba sprawdzić, które firmy cateringowe działają na terenie Twojej miejscowości. W każdym dużym mieście, takim jak Warszawa, Kraków, Łódź...
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak...