Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Zadowolone użytkowniczki nazywają rybi kolagen naturalny w żelu „białkiem młodości” i panaceum na wszelkie dolegliwości skórne. Ile jest prawdy w tym stwierdzeniu? Kolagenowe jabłko niezgody Poza całą dyskusją są nawilżające i uelastyczniające właściwości kolagenów naturalnych...
Prawda jest taka, że odporność dziecka budujemy cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto o tym pomyśleć wcześniej, by zaplanować odpowiednią i dobrze dobraną suplementację dla najmłodszych – radzi DIETETYK z Poradni MedFood, prywatnie mama trójki dzieci Natalia Gniadek. Dietetyk...
Dlatego tak ważny jest przykład, jaki dają rodzice, gdyż dzieci uczą się głównie przez obserwację. Dobry przykład dotyczy też zdrowego stylu życia – czyli na przykład uprawiania ćwiczeń fizycznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. A jak ważne są te aspekty dla rozwoju dziecka,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Na te pytania może odpowiedzieć tylko ekspert. Specjalista najlepiej doradzi co jeść, a z czego zrezygnować, które objawy są niepokojące a które są naturalne w okresie ciąży.
Dorsz z ziołami otoczony ziemniaczkami wyciągnięty z piekarnika. Na sobotę proponujemy lekkostrawne i szybkie danie z ryby. Nie zawsze musimy dorsza poddać...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Warto jednak do tych planów dodać jeszcze jeden – wzmocnienia odporności Twojego dziecka. Tak, żeby po powrocie do placówki mogło jak najdłużej cieszyć się zabawą z rówieśnikami, a nie towarzyszyć Ci w pracy zdalnej z katarem do pasa. Co możesz zrobić, żeby wspomóc jego zdrowie? Zacznijmy...
Ciąża to wyjątkowy czas dla przyszłej mamy. Powinien być on okresem spokoju i radosnego wyczekiwania, ale także dbania o siebie. Niezwykle ważną kwestią w tym stanie jest zdrowe i zbilansowane odżywianie, które dostarcza mamie i maluszkowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zgłoś się do...
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Przez pierwsze pół roku życia dziecka to mleko mamy jest dla malca najważniejszym i najwartościowszym posiłkiem, a w sytuacjach, gdy mama nie może karmić mleko modyfikowane. Według polskich ekspertów pierwsze pokarmy stałe malec powinien otrzymać pomiędzy 17. a...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...