Jest to chorobliwy strach przed znalezieniem się w sytuacji i okolicznościach, z których trudno się wydostać i w których trudno uzyskać natychmiastową pomoc w razie zagrożenia. Najczęstszą formą agorafobii jest lęk przed otwartą przestrzenią, przebywaniem w zatłoczonych miejscach,...
Pyłkowica (pollinosis) jest to sezonowe, alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa i spojówek, któremu często towarzyszą napady astmy oskrzelowej oraz objawy ze strony innych narządów takich jak skóra lub przewód pokarmowy. Choroba wywołana...
Czy ty lub twoje dziecko macie reakcje alergiczne na wszelkie substancje występujące w środowisku? Jeśli masz podejrzenia co do waszego stanu zdrowia, idź do lekarza i poproś o specjalistyczne badania.
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...
Choroba lokomocyjna, zwana także chorobą morską lub kinetozą, to zespół objawów nadpobudliwości błędnika - narządu równowagi. Jej przyczyną jest prawdopodobnie reakcja mózgu na docierające do niego dwa sprzeczne sygnały: człowiek siedzi bez ruchu i jednocześnie się porusza....
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na niektóre składniki zawarte w żywności. Ta reakcja jest powtarzana za każdym razem, gdy jemy produkt zawierający składnik, na który jesteśmy uczuleni.
Baby - lead weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka nazywana też "samokarmieniem". Metoda ta zakłada ominięcie etapu papek, pokarmów zmiksowanych i karmienia łyżeczką.BLW zakłada bowiem naukę samodzielnego...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
WG. Daniela Goleman`a nazwa ta odnosi się do ciała migdałowatego, które jest skupiskiem wzajemnie połączonych struktur o kształcie migdała skąd bierze się jego nazwa.Jeżeli odetnie się połączenia tego ciała z resztą mózgu to człowiek nie jest w stanie...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Czy wasze dziecko budzi się w nocy z płaczem narzekając na ból nóżek? Każe je sobie masować? Mogą to być bóle wzrostowe!Na szczęście nie każde dziecko je ma!Dolegliwości bólowe związane ze wzrostem są domeną raczej mniejszych...
Rodzina- jest to najmniejsza, najstarsza i najbardziej rozpowszechniona forma życia społecznego. W wielu opracowaniach socjologicznych nazywana również podstawową komórką społeczną. Każdy z nas należy, należał, lub będzie należał do rodziny. Rodziną jest grupa osób oparta na małżeństwie....
Waginoza bakteryjna - zakażenie pochwy (Bacterial vaginosis – BV) jest najczęstszą przyczyną infekcji intymnych kobiet w okresie rozrodczym. Wykrywa się ją u 60 % kobiet z zapaleniem pochwy. Konsekwencją choroby może być m.in. niepłodność, poronienia,...
Kolka niemowlęca zdarza się u 10–40% niemowląt i osiąga apogeum około 12 tygodnia ich życia. W Chinah znana jest pod nazwą "100 dni płaczu". Kolką niemowlęcą określa się napadowy, nie dający się ukoić płacz (czasem krzyk) dziecka. Dolegliwość ta...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Wyróżniamy cztery podstawowe typy cery. Określenie właściwego typu u siebie jest bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy możemy zastosować odpowiednia pielęgnację oraz kosmetyki. CERA NORMALNA...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...