Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
W polskich więzieniach karmią lepiej niż w przedszkolach !!! Dzieci dostają gorsze jedzenie. Dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach dostają jedzenie ubogie w żelazo...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Czy słodycze mogą być zdrowe? Jak się nie przesadza z ilością to napewno poprawiają humor. Ja często jem lody, bo wiadomo są na pewno mniej kaloryczne. A, że pogoda sprzyja to tym bardziej :) Dla chłody sorbety, najbardziej to chyba ananasowy Zielona Budka, chociaż malinowy też dobry. Od czasu do...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
W obliczu szybkiego tempa życia rodziców oraz wszechobecnych restauracji typu fast-food propagowanie wśród dzieci i młodzieży odpowiedniego odżywiania się nie jest rzeczą łatwą. Na szczęście, bardzo dobre efekty w dziedzinie...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Ocet jabłkowy odkrywa przed nami to, co cenne w pożywieniu. Dostarczane przez ocet jabłkowy minerały i pierwiastki...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
Ziemniak zdrowy jest Ziemniaki są ważnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Obok skrobi, (węglowodan złożony - polisacharyd), która wchłania się stopniowo, może, więc być dobrze wykorzystywana przez organizm, utrzymując cukier na odpowiednim...
cos mlecznego na dobranoc kalineczka (2009-09-23 23:03:37) podobno przed snem lub wieczorkiem po kolacji warto zjesc cosmlecznego, jogurcik lub mleczko podobno robi dobrze na żołądek ...
Dlaczego kochamy czekoladę? Uwielbiana przez nas czekolada jest przygotowywana przede wszystkim miazgi kakaowej powstałej w skomplikowanym obejmującym wiele etapów procesie przetwarzania owoców drzewa kakaowego. Warto też wiedzieć, że czekolada oprócz...
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie...
Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się często nie jest szkodliwe. Znacznie groźniejsze są: *częstoskurcz (tachykardia)- silne bicie serca. Objawy: pulsowanie w obrębie...
Jedzmy kasze! Od najdawniejszych czasów w menu naszych przodków dominowała kasza – niekwestionowana królowa stołu. Stanowiła podstawę wielu dań kuchni polskiej. Kasza to skarbnica wartości odżywczych. Ostatnio, kasze pojawiają się w menu ekskluzywnych restauracji, w...
Pij dużo mleka! Nie jedz truskawek! Nie jedz pomarańczy! Pij bawarkę! Nie pij alkoholu! Unikaj smażonych! Tylko gotowane! - takie rady słyszysz na każdym kroku. Jesteś już cala skołowana! W rezultacie wychodzi na to, że nie powinnaś jeść nic oprócz marchewki i rosołku. Pomożemy Ci dobrać...
Kiedy podawać mleko krowie? Mama Tymka (2010-12-21 11:37:09) Teoetycznie nie powinno się podawać przed skończeniem 3 roku życia. Kochani, kupiłam kilka...