Dietetycy zgodnie radzą aby dieta dzieci była bogata w odpowiednią porcję warzyw i owoców. Często słyszymy, że podajemy ich dzieciom za mało. Dlatego też wraz z pierwszymi, wiosennymi zbiorami podajemy nowalijki dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że pierwsze...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Niemowlę i małe dziecko rozwija się intensywnie i szybko – naszym zadaniem jest odpowiedzialne dotrzymywanie mu kroku. Niemożliwe? Możliwe! Wystarczy wiedzieć co nas czeka na poszczególnych...
Złe samopoczucie, brak koncentracji, ciągłe przeziębienia i to niekończące się uczucie zmęczenia, nie zawsze są przyczyną poważnej choroby. Pierwszym krokiem na poprawę zdrowia i kondycji jest zdrowa...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Jak uniknąć przeziębienia? Zdrowe nawyki żywieniowe Codziennie spożywaj pokarmy bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza te zawierające witaminę C, magnez i cynk, by wzmocnić układ odpornościowy. Skorzystaj ze wsparcia dietetyka i włącz...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Problemy trawienne – wzdęcia, gazy, bóle brzucha, zaburzenia oddawania stolca – są coraz częściej diagnozowane u osób w różnym przedziale wiekowym. Zwykle stanowią one konsekwencję niewłaściwego stylu życia – niezdrowej diety, braku ruchu, narażenia na sytuacje stresogenne. Niekiedy problemy trawienne...
Dieta w ciąży: jesz dla dwojga, a nie za dwoje Osoby ze starszego pokolenia lubią powtarzać, że przyszła mama je „za dwoje”, czyli za siebie i za maluszka rozwijającego się pod sercem. Tymczasem w rzeczywistości jest inaczej: zbyt duża podaż kalorii w ciąży grozi poważnym zwiększeniem...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi jasno:
Wybór jadalnych tłuszczów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jedne są dobre do smażenia, inne do spożywania na zimo. Skąd ta różnica i dlaczego zalecenia się co jakiś czas zmieniają? Raz słyszymy, że do smażenia idealny jest olej słonecznikowy, a oliwa z oliwek absolutnie...
Stałe pory posiłków, wieczorna kąpiel, chodzenie spać o określonej godzinie – powtarzane każdego dnia sprawiają, że dziecko czuje się bezpiecznie i prawidłowo się rozwija. Wśród codziennych rytuałów powinny się też znaleźć te związane z higieną jamy ustnej – zwłaszcza...
Karmienie piersią nie bez powodu uznawane jest za najlepszy sposób żywienia noworodków. Wpływa ono korzystnie zarówno na rozwój dziecka, jak również zdrowie kobiety. Mleko matki zawiera cenne składniki odżywcze, a także enzymy, przeciwciała oraz hormony. Podczas karmienia...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Nadwaga, a w jej konsekwencji otyłość, nie jest zjawiskiem nowym. Dotychczas jednak, zwłaszcza w Polsce, kojarzona była raczej z osobami dorosłymi,...