Powstaje na skutek zwężenia tętnic spowodowanego odkładaniem się w nich złogów tłuszczu, gdy choroba atakuje wzrasta rownież ciśnienie krwi. Gdy w skutejk tego nastąpi zatkanie naczynia doprowadzającego krew do serca, występują bóle wieńcowe. Aby zapobiedż tej chorobie musimy być aktywni...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Jest ważnym składnikiem, ktory pomaga tolerować glukozę, pomaga w transporcie glukozy z krwi do komórek. Ciągłe narażenie na stres, złe odżywianie, mało snu i szybki tryb życia oraz spożywanie cukru "wymywają " chrom z organizmu. Często niedobór objawia sie ogromną chęcią na słodycze....
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...