Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
Miejsce 5 Każda mama zasługuje...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu "Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem Konkursu jest : MGD GMW SP....
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
W świątecznej, bożonarodzeniowej atmosferze wszyscy starają się być dla siebie mili i serdeczni. Czasem jednak zdarzają się potknięcia, które choć drobne,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Co kraj to obyczaj Anglicy znani są z miłości do Cheddara, w...
Szybka, 3-dniowa dieta to dobry początek do zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy. Przy dzieciach trudno trzymać się w ryzach, ale mały sukces szybkiej...
Dla rodziców są najważniejsze na świecie, dbają o nie i chcą, aby rosły zdrowo. Dzieci, bo o nich mowa, to oczko w głowie każdego rodzica. Nic dziwnego, że każdy chce, by ich pociecha była zdrowa i radosna. Dlatego też starannie dobierają...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Dieta oczyszczająca organizm z toksyn ma dobroczynny wpływ na ciało i ducha. Szybko przynosi lepsze samopoczucie i daje ciału uczucie lekkości za którym to tak tęsknimy...