Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Skutki przesładzania dzieci są opłakane. Dużo o tym mówimy gdy chodzi o wychowywanie. Często powtarzamy, że dzieciom potrzebne są jakieś granice w których poczuje się dobrze. Tak samo jest z żywieniem dzieci. Mamy ogromny wpływ na kształtowanie ich nawyków...
Najczęstsze przyczyny braku apetytu u dzieci Wielu rodziców zastanawia się, dlaczego ich dziecko nie chce jeść w przedszkolu czy żłobku. Eksperci wskazują na kilka głównych przyczyn tego problemu. Przede wszystkim, zmiana otoczenia może być stresująca dla malucha. Nowe miejsce, nowe twarze...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Chociaż truskawki są pyszne i bogate w składniki odżywcze, warto wiedzieć, czy są one bezpieczne dla niemowląt karmionych piersią. Biodostępność składników z mleka mamy jest nawet do 98% wyższa niż z innych źródeł pokarmowych dostarczanych noworodkowi i niemowlakowi. Pamiętajmy również,...
Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje...
Porozmawiajmy o dzieciach w wieku przedszkolnym i szkolnym. Co Pani radzi rodzicom, których dziecko w przedszkolu jadło, a wraz z pójściem do szkoły jada gorzej, bo coraz mniej rzeczy w szkole i w domu mu smakuje? Dlaczego jest często tak, że dzieci z wiekiem tracą zainteresowanie jedzeniem?
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
Skuś się Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Kobieta w ciąży przede wszystkim powinna pamiętać, że dziecko rosnące w jej brzuchu potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych, aby szybko i dobrze się rozwijać. Dlatego przyszła mama powinna przede wszystkim jeść...
Do głównych przyczyn niepłodności męskiej zalicza się stres oksydacyjny, czynniki środowiskowe oraz czynniki fizjologiczne. Występujący w organizmie stan zapalny wpływa na zmiany w parametrach jakości nasienia oraz przyczynia się do zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu, które jeszcze bardziej...
U dziecka na różnych etapach jego rozwoju zmienia się rodzaj spożywanego pokarmu oraz jego ilość. Niemowlęciu wystarczy samo mleko mamy, aby się zdrowo rozwijać. Przejście z płynnego pożywienia do stałych pokarmów to ciągłe eksperymentowanie, sprawdzanie czy dziecku posmakuje...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
Nowalijki są to młode warzywa pojawiające się w nowym sezonie po raz pierwszy. I choć obecnie warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok, to jednak nowalijki kuszą swoim wyglądem i trudno oprzeć się pokusie nie wrzucenia ich do zakupowego koszyka.
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Skończyłam właśnie czytać książkę Karen Le Billon Francuskie dzieci jedzą wszystko. Nie żebyśmy jakieś szczególne mieli w domu problemy z jedzeniem. Sami z mężem odżywiamy się w sposób zdrowy, regularny i zbilansowany. Nasza córka również nie gardzi warzywami,...