Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilliCebula z soczewicąSkładniki: 3...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „TYTUŁ” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem Konkursu...
Nie tylko sałatki i sokiOprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę...
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy. Odżywianie przy chorej tarczycy
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Kolejna zabawka? Może jakiś gadżet dla starszaka? To pomysły, które jako pierwsze przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o prezencie na Dzień Dziecka, ale… przecież najbardziej wyjątkowym prezentem jaki możemy dać naszemu dziecku jest wspólnie spędzony czas. Właśnie dlatego...
Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach o 25% zwiększa się...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
BLW – to skrót od angielskiego określenia Baby-led weaning. BLW jest metodą wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, która równocześnie pozwala mu na naukę samodzielnego jedzenia. Wprowadza się ją podczas rozszerzania diety dziecka, które przechodzi od jedzenia mleka od razu do spożywania stałych...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta...
Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty...
Pasta z fasoli to bardzo prosty, smaczny i przede wszystkim tani dodatek do kanapek, które nabiorą nowego wyrazu z pomocą tej pasty. Każdy ma w domu białą fasolę, więc z doborem składników...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...